Gültekin Samanoğlu (hayat-sanat ve eserleri)
Gültekin Samanoğlu (his life, art and works of art)
  1. Tez No: 204645
  2. Yazar: YAŞAR ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TURAN KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gültekin Sâmanoğlu, Hisar dergisi, şiir, Türk edebiyatı., Gültekin Samanoğlu, Hisar Literary Magazine, poetry, Turkish literature
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu çalışma Gültekin Sâmanoğlu'nun hayatını, sanatını ve eserlerini kapsayan birmonografidir. Hakkında şimdiye kadar pek az araştırma yapılmış olan şairin tüm eserleriçalışma boyunca etüt edilerek değerlendirilmiştir.Hisar grubunun önemli simalarından biri olan Gültekin Sâmanoğlu, 1927-2003 yıllarıarasında yaşamış, düz yazılarından çok şiirleri ve şairliğiyle bilinen/tanınan bir isim olmuştur.Çınaraltı dergisinde ?O Kadın? şiiri ile dikkatleri çeken şairin, şiir ve düz yazıları Hisar baştaolmak üzere, Türk Edebiyatı, Çağrı, Türk Dili, Millû Kültür gibi ulusal dergilerdeyayımlanmıştır.Basın-yayın kurumlarındaki çeşitli görevleri edebiyatla, şiirle, yazıyla olan ilişkisiniolumlu yönde etkilese de, iş hayatının yoğunluğundan dolayı velut bir şair olamamış, arzuettiği eserleri verememiştir. Hayatını, eserlerini ve sanatını etraflıca anlatmaya çalıştığımızGültekin Sâmanoğlu, yazılarında edebiyat ve sanat hayatımızın sorunlarına eğilirken, ortayayeni çözümler koyma peşinde ve arayışlar içindedir. Şiirlerinde ise, aile saadeti, kadın, aşk,vatan sevgisi ve millû duyguları bazen içine kapanık bir ruh haliyle bazen de coşkun birşekilde işlemiştir.Bu çalışmamızda, Gültekin Sâmanoğlu Hayat-Sanat ve Eserleri adı altında şairin Türkedebiyatındaki yerini, eserlerinin edebû değerini belirlemeyi, onun hakkında bilinmesigerekenleri ortaya koymayı amaçladık.Sanatçının eserlerinin ağırlıklı olarak şiir türünden oluşması nedeniyle incelemeler,daha çok şiirler üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu değerlendirmeleri yaparken Mehmet Kaplan'ıneserlerinde takip ettiği yöntemlerin yanı sıra edebiyatımızda şiir konusunda başvurulanmetotlardan da yararlandık.Yakın dönem kültür, sanat ve edebiyat hayatımızda önemli bir yeri olduğunudüşündüğümüz Gültekin Sâmanoğlu üzerine hazırlanan bu çalışmanın, edebiyatımız için bellibir boşluğu dolduracağı ümidini taşıyoruz.
Özet (Çeviri)
This work is a monograph discussing the life, art and works of Gültekin Samanoğlu.We have discussed all the works of the poet on whom there have been few works.Gültekin Samanoğlu, who was one of the important figures of Hisar group, livedbetween 1927-2003 and was known with his poems rather than his prose. He was noticed with?That Woman? poem in Çınaraltı and wrote in Hisar, Türk Edebiyatı, Çağrı, Türk Dili, MilliKültür.Although his work in Press affected his artistic side in a positive way, because of theintensity of his duties he could not produce the Works that he wanted to. He was after newsolutions and producing new things. In his poems, family life, woman, love, love of country,and national feelings were expressed sometimes in a reserved way sometimes in an open way.In this work, we aimed to discuss the place of Samanoğlu and the value of his literaryWorks in Turkish literature.We mainly focused on his poetry because most of his works are poetry. We benefitedfrom the literary methods that Mehmet Kaplan used in his analysis.We hope that our Works is going to fulfill a niche for Gültekin Samanoğlu who hasan important place in Turkish cultural and literary life.