The constitutional treaty in the context of European integration: An assessment
Avrupa entegrasyon sürecinin çerçevesinde Avrupa Birliği Anayasası
- Tez No: 204655
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA ERALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Anayasası, Avrupa Entegrasyonu, Demokratik Meşruiyet, Uluslarüstü, Hükümetlerarası, Constitutional Treaty, European Integration, Democratic Legitimacy, Intergovernmentalism, Supranationalism
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez Avrupa entegrasyon süreci çerçevesinde Avrupa Anayasası'nıdeğerlendirmektedir. Bu kapsamda anayasalaşmanın Avrupa Birliği'nin demokratikmeşruiyetine olan etkisi incelenmektedir. Avrupa Birliği'nin anayasallaşma süreciiçerisinde gelişen demokratik meşruiyet sorununu uluslarüstü ve hükümetlerarasıeğilimleri kapsamında değerlendirebilmek için Albert O. Hirschman' nın 'Çıkış, Ses, veSadakat' (Exit, Voice and Loyalty) paradigmasına başvurulmuştur. Avrupa siyasielitlerinin, bu demokratik meşruiyet sorununu Avrupa Anayasası çerçevesinde gidermeyeçalışmaları neticesinde, Anayasa'nın onaylama süreci başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Sonuçolarak bu tez Avrupa Birliği Anayasası'nın geleceğinin demokratik meşruiyet sorununungiderilmesi ile doğru orantılı olduğunu savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis takes up the mantle of studying the Constitutional Treaty in the context ofEuropean Integration. This work examines how constitutionalization affected the processof European integration in relation to the democratic legitimacy of the European Union.Albert O. Hirschman's Exit, Voice and Loyalty paradigm is used to assess and define theprocess of constitutionalization in the context of the supranational and intergovernmentaltendencies of the European construct which birthed the democratic deficit in itsfoundational period. Special focus is allotted to the role of the European elites in draftingthe Constitutional Treaty which was the culmination of their attempts to compensate forthe foundational lack of democratic legitimacy. In order to make this assessment thisthesis delineates the history of European integration. Furthermore, this work examinesthe European constitutional drive and evaluates the implications of the failed ratificationprocess in correlation to the aforementioned issues. In conclusion this thesis maintainsthat the future feasibility of the constitutional project is directly related to the degree ofdemocratic legitimacy achieved by the whole of the European Union.