Women trafficking in Turkey: International cooperation and intervention
Türkiye'de insan ticareti: Uluslararası işbirliği ve müdahele
- Tez No: 204658
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: nsan Ticareti, nsan Ticareti Mağduru, Kadın, ZorunluFuhuş, Uluslararası Göç Örgütü, Türkiye, Uluslar arası Göç Örgütü ve nsanTicareti ile Mücadele, Trafficking, Victim of Trafficking, Women, Forced Prostitution, International Organization for Migration (IOM), Turkey, IOM and CombatingTrafficking
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışma Türkiye'de kadın ticareti ve bu konudaki uluslar arası işbirliğikonularında Türkiye'de 2004 ve 2006 yılları arasındaki gelişmeleri incelemeyeodaklanmıştır. nsan ticareti ile mücadele konusunda katkı ve uluslar arasıişbirliğinden söz ederken, Türkiye'nin de 2004 yılında üye olduğu insan ticaretiile mücadelede lider, hükümetler arası bir kurum olan Uluslar arası GöçÖrgütü'nün katkılarına da değinilmelidir. Bu çalışma organize bir suç, büyük birinsan hakları ihlali olan insan ticareti ile mücadele de Türkiye'nin; UluslararasıGöç Örgütü'ne üye olması ile de desteklenen çabalarına değinmektedir.Türkiye'deki kadın ticareti ile ilgili durum ve mücadele konusuna değinmedenönce; uluslar arası arenada insan/kadın ticareti ile ilgili söyleşilerin başlaması veözellikle nsan Ticareti Belirleme raporlarının basılmasından sonraki durumdetaylı bir şekilde işlenmiştir. Söz konusu başlagıç; (1) nsan ticareti suçukonusunda bilincin küresel düzeyde ortay çıkışının değerlendirilmesinin (2) nsanticareti suçu fikrinin ve idrakının Türk toplumunda gelişmesinin (3) Türkiye'deinsan ticareti konuları ile ilgili olan yapının Uluslararası Göç Örgütü Türkiyeofisinin desteği ile ortaya çıkan tartışmalar ışığında dönüştürülmesininkavramsallaştırılmasında yardımcı rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
This study has focused on analyzing the women trafficking in Turkey and theinternational cooperation and interventions which Turkey has done in yearsbetween 2004 and 2006. While mentioning efforts on combating humantrafficking and international cooperation and interventions, the support ofInternational Organization for Migration (IOM), the leading intergovernmentalorganization working against trafficking, which Turkey became member in 2004,should be mentioned as well. This study is trying to show the efforts of Turkey inthe situation of combating with an organized crime, a gross human rightsviolation-especially after becoming member of the International Organization forMigration. Before discussing the situation and efforts in Turkey on countertrafficking the realization of women?s rights the emergence of the women?sdiscourse within the international arena and the international debate on traffickingespecially after the Trafficking in Persons Report (TIP) have been introduced anddiscussed in detail. Such a beginning facilitated conceptualization of (1) theevolution of the emergence of conscious on trafficking crime in the internationalarena (2) the sprout of the idea and perception of ?combating trafficking crime? inTurkish society and (3) the transformation of the Turkish context related totrafficking issues in the light of discussions emerged by the support of IOMTurkey.