The critiques of the enlightenment by Max Horkheimer and Theodor Adorno and their understanding of a new method and philosophy
Max Horkheımer and Theodor Adorno'ın aydınlanma dönemi eleştirisi ve felsefe ve metod anlayışları
  1. Tez No: 204659
  2. Yazar: EYLEM YENİSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ŞEREF TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Öznel akıl, nesnel akıl, araçsallaştırma, aydınlanma, mit, diyalektik, materyalizm, The subjective reason, the objective reason, instrumentalization, enlightenment, myth, dialectic, materialism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Horkheimer and Adorno'nun felsefelerinin en güçlü tarafı Aydınlanma Dönemieleştirileridir. Bu iki düşünür, Aydınlanma'nın sonunun kendi yıkımı olduğunuiddia eder. Bu yıkımın ardında iki temel neden vardır. Birincisi Aydınlanmanınakıl anlayışı nedeniyle öznenin yok edilmiş olmasıdır. Özne kendi varlığınıtoplumunun belirlenmiş kuralları ötesinde tanımlayamaz hale gelmiştir. İkincisi iseinsan ve doğa arasındaki keskin ayrımdır. Aydınlanma epistemolojisi doğayı bilginesnesine dönüştürür ve dünyayı olgular toplamı olarak görür. Bu anlayış bilgininnesnelliğini sağlarken özneyi pasifleştirir. Buna bağlı olarak özne bilgisineyabancılaşır. Horkheimer ve Adorno'nun eleştirel düşünme yöntemi ise insanotonomisi için olanak sağlar. Bu yöntem, insanı ve toplumu diyalektik bir süreçteanlamaya çalışır. Parça ve bütün arasındaki ilişkiyi karşılıklı bir ilişki olarak görür.Horkheimer ve Adorno'ya göre, özne ve nesne arasındaki bu ilişki ne sabit birikilik ne de sabit bir birliktir.
Özet (Çeviri)
The strong part of Horkheimer and Adorno?s philosophy is their critique of theEnlightenment. They argue that the consequent of the Enlightenment has been thedestruction of the Enlightenment itself. There are two main reasons in thebackground of this destruction. First of them is the destruction of individualbecause of the understanding of reason in the Enlightenment. Individuals cannotdefine their existence beyond the determined roles of society any more. Thesecond reason is the certain distinction between the human beings and nature. Theepistemology of the Enlightenment makes nature an object of knowledge andviews the world as a summation of facts. This understanding makes subjectspassive in providing the objectivity of knowledge. Accordingly, the subject isalienated from his or her knowledge. Horkheimer and Adorno?s critical thinkingprovides possibility for the human autonomy. It tries to understand human beingsand society in a dialectical process. It considers the relation between parts and thewhole as a mutual relation. According to Horkheimer and Adorno, the relationbetween subject and object is neither an absolute duality nor an absolute unity.