The media portrayal of homosexuality in the Turkish press between 1998 and 2006
1998-2006 tarihleri arasında eşcinselliğin Türk basınında temsili
- Tez No: 204657
- Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Eşcinsellik, Eşcinseller, Eşcinsel Örgütler, Eşcinsellerin Türk BasınındaTemsili, Homosexuality, Gays, Gay Organisations, the Representation of Homosexuals inthe Turkish Daily Press
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 232
Özet
ÖZ1998-2006 TAR HLER ARASINDA EŞC NSELL Ğ N TÜRK BASININDA TEMS LHOŞCAN, ÖzlemYüksek Lisans, Medya ve Kültürel Çalışmalar BölümüTez Yöneticisi: Prof. Dr. Raşit KAYAAralık 2006, 222 sayfaBu çalışmada Hürriyet, Milliyet, Radikal, Posta, Akşam, Sabah, Cumhuriyet, Star,Güneş, Takvim, Dünya, Gözcü, Yeni Asır liberal veya sol eğilimli; Akit, Milli Gazete, YeniAsya, Anayurt, Türkiye, Yeni Şafak, Dünden Bugüne Tercüman, Vakit ve Zaman muhafazakârveya slamcı olarak nitelendirilmiştir. Bu çalışmada 28.12.1998 ve 15.06.2006 tarihleriarasında TBMM kütüphanesinde homoseksüalite ve homoseksüellere ilişkin bir kategoriolarak endekslenmiş tüm haber metinleri incelenmiştir. Öncelikle yukarıda adı geçengazetelerde yer alan haber metinlerini kategorize eden tablolar hazırlanmıştır. Bu tablolardanyararlanarak eşcinselliğin ve eşcinsellerin Türk basınındaki temsilinin bir açıklama vedeğerlendirmesi yapılmıştır.Ayrıca çalışmanın ikinci bir düzeyi olarak da incelenen gazetelerin çoğunda ortakolarak yer alan üç örnek olaya ilişkin haber ve değerlendirmeler, tartışmalar ele alınarakbunların kapsamlı bir metinsel söylem analizi yapılmıştır. Böylelikle Türk basınındaeşcinselliğin ve eşcinsellerin temsilinin daha gerçek ve ayrıntılı bir açıklamasına ulaşılmayaçalışılmıştır.Ayrıca Türk basınındaki temsilleriyle ilgili düşüncelerini öğrenmek için eşcinsellerlegeniş kapsamlı mülakatlar yapılmıştır.Son olarak, eşcinselliğin Türk basınındaki temsilinin analizinin sonuçlarıyla,eşcinsellerle yapılan mülakatların sonuçları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE MEDIA PORTRAYAL OF HOMOSEXUALITYIN THE TURKISH PRESS BETWEEN1998 AND 2006HOŞCAN, ÖzlemMA. Department of Media and Cultural StudiesSupervisor: Prof. Dr. Raşit KAYADecember 2006, 222 pagesIn this study, the newspapers such as Hürriyet, Milliyet, Radikal, Posta, Akşam,Sabah, Cumhuriyet, Star, Güneş, Takvim, Dünya, Gözcü and Yeni Asır are considered liberalor left leaning. The newspapers such as Akit, Milli Gazete, Yeni Asya, Anayurt, Türkiye, YeniŞafak, Dünden Bugüne Tercüman, Vakit and Zaman are considered conservative or Islamicnewspapers. The period chosen for this analysis is between 28.12.1998 and 15.06.2006, andall the news items published in this period are scrutinised in the archive of the ParliamentLibrary, where there is a special category for the news on homosexuality and homosexuals.First, the news items of the newspapers mentioned above are categorised as presentedin the tables prepared. Through these tables, a general perspective on the press coverage inTurkey is revealed by the analysis of the evaluations of the general features of this coverageon homosexuality and homosexuals.Second, an extensive textual analysis is carried out by analysing the news textsregarding three common events covered in most of the newspapers mentioned above to reflecta more accurate and detailed account of the representation of homosexuality and homosexualsin the Turkish Daily Press.Moreover, in-depth interviews are conducted with homosexuals to find out their pointof view on the portrayal of themselves in the Turkish Daily Press.Finally, the findings of the analysis of the press coverage of homosexuality andhomosexuals, and the findings of the interviews are compared.