Power and decline in the British and American hegemonies: A Wallersteinian analysis
İngiliz ve Amerikan hegemonyalarında güç ve düşüş: Bir Wallersteinian analiz
- Tez No: 204700
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. FATİH TAYFUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Hegemony, World-System Theory, Hegemonic Transition, Financialization, Hegemonic Decline, Capitalist World-Economy, Interstate System, Hegemonya, Dünya-Sistemi Teorisi, Hegemonik Geçiş, Finanslaşma, Hegemonik Düşüş, Kapitalist Dünya-Ekonomisi, Devletlerarası Sistem
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
The concept of hegemony has been an important subject in the 1970s as the UShegemonic position has entered into a decline period. This study aims to underlinethat the ongoing decline of US hegemony shares substantial analogies with thedecline of British hegemony in the late 19th century. As the hegemonic economyenters into contraction period, it starts to experience financial expansion. Today, theUS hegemony is in the midst of such an orientation toward the financialization. Thestudy analyzes the historical changes within both hegemonic cases by directreferences to the world-system theory and constructs a comparative perspective inproduction, commerce and finance domains respectively to support these arguments.
Özet (Çeviri)
Hegemonya kavramı 1970?lerde Amerikan hegemonik pozisyonu düşüş sürecine girdikçeönemli bir konu haline geldi. Bu çalışma, halihazırda devam etmekte olan Amerikanhegemonik düşüşünün 19. yüzyıldaki ngiliz hegemonik düşüşüyle önemli benzerliklerpaylaştığını vurgulamayı amaçlamaktadır. Hegemonik ekonomi daralma sürecine girdikçefinansal bir genişleme tecrübe etmeye başlar. Günümüzde, Amerikana hegemonyası böyle birfinanslaşma sürecinin tam ortasındadır. Bu çalışma, her iki hegemonik örnekteki tarihseldeğişimleri dünya-sistemi teorisine doğrudan atıflarla analiz etmekte ve ortaya konulanargümanları desteklemek amacıyla üretim, ticaret ve finans alanlarında sırasıylakarşılaştırmalı bir perspektif kurmaktadır.