Turkey's energy policies and the Eurasian region
Türkiye'nin enerji politikaları ve Avrasya bölgesi
- Tez No: 204711
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET FATİH TAYFUR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
 - Anahtar Kelimeler: Enerji Politikası, Avrasya Bölgesi, Enerji Güvenliği, Enerji BoruHatları, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ana hraç Ham Petrol Boru Hattı Projesi (BTC), Energy Policy, The Eurasian Region, Energy Security, Energy Pipelines, Baku-Tbilisi-Ceyhan Main Export Crude Oil Pipeline Project (BTC)
 - Yıl: 2006
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin enerji politikalarını ve Türkiye'nin Avrasya bölgesinde enerjibağlamında dış ilişkilerini incelemiştir. Çalışmanın ilk bölümünde devlet tarafındanyürütülen enerji politikaları ve Türk enerji sektöründeki serbest piyasa oluşumutartışılmıştır. Özellikle 1980'lerin başından itibaren, neo-liberal ekonomi politikalarının,bölgesel örgütlerin (Avrupa Birliği, OECD) ve küresel finans kuruluşlarının (UluslararasıPara Fonu -IMF ve Dünya Bankası - WB) Türk enerji alt sektörleri üzerindeki etkileriincelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Soğuk Savaş sonrası dönemde, Türkiye'ninAvrasya enerji eksenindeki önemli enerji boru hattı projelerindeki özerklik ve etkinliğisorgulanmıştır. Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB), Ortadoğu, Kafkasya ve TürkCumhuriyetleri, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile enerji bağlamındailişkileri tartışılmıştır. Türk enerji sektöründeki temel kırılganlıklar ve Türkiye'ninuluslararası enerji anlaşmalarındaki muhtemel kazanımları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses Turkey?s energy policies and Turkey?s foreign relations through theenergy issues in the Eurasian region. In the first phase, the energy policies implementedby the state and free market orientation in Turkish energy sector will be discussed. Theimpacts of neo-liberal economic policies, regional organizations (the European Union andOECD), and global finance institutions (International Monetary Fund-the IMF and theWorld Bank-WB) on Turkish energy sub-sectors, particularly since the beginning of the1980s, will be examined. In the second phase, Turkey?s own autonomy and effectivenesswithin major energy pipeline projects in the Eurasian energy axis will be questioned inthe post-Cold War period. Turkey?s relations in the energy issues with the EuropeanUnion, Middle East, Caucasus and Turkic States, Russia and the United States (US) willbe discussed. Basic vulnerabilities in Turkish energy sector and possible acquisitions ofTurkey through its international energy deals will be emphasized.