Teachers' computer use and expectations and insights of teachers toward' bilgiye erişim portalı
Öğretmenlerin bilgisayar kullanım düzeyleri ve bilgiye erişim portalı hakkındaki beklenti ve düşünceleri
- Tez No: 204710
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERCAN KİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenlerin algılanan bilgisayar yeterliliği, Bilgiye ErişimPortalı, Teachers? perceived computer competency, Bilgiye Erişim Portalı
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'deki öğretmenlerin bilgisayar kullanmayı nekadar bildiklerini ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ?Bilgiye ErişimPortalı? hakkındaki beklenti ve düşüncelerini araştırmaktır.Çalışma 2005-2006 Güz döneminde, Ankara'da 6 farklı okuldaki 30öğretmen ve 5 yöneticiyi içermektedir. Çalışma deseni olarak deneysel olmayantanımlayıcı, 5- puanlı Likert tipi Algılanan Bilgisayar Yeterlilik Ölçeği ve görüşmeanketi kullanılmasına dayanan bir yöntem uygulanmıştır.Anket uygulamasından elde edilen verilerin analizi, öğretmenlerinçoğunluğunun bilgisayar konusunda kendilerini kısmen yetkin hissettiklerinigöstermektedir. Bilgisayar Yeterlilik Ölçeği için en yüksek ortalama Kelime İşlemciProgramlarında, en düşük ortalama ise Sunum ve Masaüstü YayıncılıkProgramlarında gözlenmektedir.Bilgisayar kursu almış olmak ve MEB'nın vermiş olduğu dizüstü bilgisayarısatın almakla bilgisayar yeterlilik düzeyi arasında bir ilişki gözlenmemiştir.Öğretmenlerin algılanan bilgisayar yeterlilikleri ile cinsiyet arasında bir ilişkigözlenmemesine karşın, erkek öğretmenlerin kadın öğretmenlerden daha yüksekortalamaya sahip oldukları gözlenmişidir.Öğretmenlikte daha az tecrübeli öğretmenlerin daha fazla tecrübeliöğretmenlere oranla daha yüksek ortalamaya sahip oldukları gözlenmiştir. Her nekadar, evde ve okulda bilgisayara sahip olma hususunda farklılaşma gözlense de,bunun bilgisayar yeterliliğine manidar bir katkıda bulunmadığı gözlenmiştir.Nitel verilerin analizi, öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafındanhazırlanan Bilgiye Erişim Portalı hakkındaki beklenti ve düşüncelerini belirlemeyeyardımcı olmuştur.Çalışmanın sonuçlarından yola çıkılarak uygulamaya ve gelecek çalışmalarayönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This purpose of this study is to find out the teachers? perceived computercompetencies and their expectations toward ?Bilgiye Erişim Portalı? prepared byMinistry of National Education.Study focused on 30 teachers and 5 administrators from six different schoolsin Ankara in 2005-2006 fall semester. A none-experimental descriptive surveyresearch design was employed by administrating a 5-point Likert type ComputerCompetency Scale and an open-ended interview schedule.The statistical analysis of the data obtained through the Likert type scalequestionnaire indicated that the teachers feel themselves partially competent aboutcomputers. The highest mean score for scale was observed for in Word Processing,and the lowest mean score was observed in Presentation and Desktop PublishingSoftware.It was also demonstrated that there was no significant difference betweenhaving a computer course and buying notebook given by MONE and computercompetency score.It was found that although there was no significant difference in teachers?perceived computer competencies in terms of gender, male teachers had higher meanscores than female teachers.It was revealed that the less experienced teachers? mean scores are higherthan the more experienced teachers? mean scores. Even though there obtaineddifferences in possession of computer at home and at school, it was not determinedas a significant factor.The analysis of the qualitative data assisted the identification of expectationsof teachers toward ?Bilgiye Erişim Portalı?.Under the light of the study results recommendations are suggested for bothimplication and further studies.