Active citizenship and community policing in Turkey
Aktif vatandaşlık ve Türkiye'de toplum destekli polislik
  1. Tez No: 204715
  2. Yazar: GÖKHAN KABUKCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Akif vatandaşlık, polis reformu, toplum desteklipolislik, suç önleme, Active citizenship, police reform, community policing, crime prevention
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada, toplum destekli polislik modelinin aktifvatandaşlık ve sivil yeniden yapılanma bağlamında bir polisyönetişim reformu olarak incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışma, temel kavramlar olan vatandaşlık, iyi yönetişim,suç önleme teorileri ve polislik modellerinin incelenmesi ve bukavramların karşılıklı ilişkilerinin incelenmesi ile başlar.Toplum destekli polislik, vatandaşların içinde yaşadıklarıtoplulukların sorunlarının üstesinden gelmek amacıyla aktif olarakkamu kurumlarının karar alma ve kontrol mekanizmalarınakatılımını öngören aktif vatandaşlık kavramına dayanmaktadır.Toplum destekli polislik, iyi yönetişim ilkeleri ışığında birpolis yönetim reformu olarak da kabul edilebilir. Polis örgütününyapısı ve çalışma prensipleri yönetişim prensiplerine göre gözdengeçirilmelidir.Bu çerçevede, Türk Polisinin toplum destekli polislikçalışmaları, bu çalışmaların toplumdaki yansımaları ve polisörgütünün ihtiyaçları analiz edilmektedir.Toplum destekli polislik modelinin hayata geçirilmesikonusunda konuyu kavramaya yardımcı olacak bir sonucaulaşılmasına çalışılmıştır. Çalışmanın bu amacına ulaşmak içinvatandaşlar ve değişik rütbelerdeki polis görevlileri ile mülakatlaryapılmıştır. Görüşmelerin sonuçları, söz konusu olgununkavranması ve uygulamada muhtemel değişiklikler konusundakigörüşlerin tespit edilmesine imkan sağlayacaktır.Bu çalışmanın sonucunda, toplum destekli polisliğin polislikhizmetleri konusunda demokratik polislik ve problem çüzümüneyönelik fonksiyonlara sahip olan fakat bu modelin temel bileşeniolan katılım öğesinin karmaşık ve kontrolü güç, önceden tahminedilmesi imkanı bulunmayan dinamik bir süreç olduğu söylenebilir.Ayrıca, vatandaş odaklı polislik uygulamada kültürel veoperasyonel reform gerektirmektedir. Bu nedenle kolay bir geçişsüreci olmayacaktır. Toplum destekli polisliğin Türk Polisi içiniçerdiği zorluklarla birlikte uygulanabilir olduğu sonucunavarılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the community policingmodel in the active citizenship and civil renewal context.The study begins with investigating basic concepts andtheories of citizenship, good governance, crime prevention,policing models and interconnection of concepts.Community policing relies on the concept of activecitizenship that requires active involvement of citizens intodecision making mechanism of public institutions to tackle theproblems of community.Community policing is also supposed to be a police reform inthe light of governance principles. The structure and workingprinciples of police organization should be reviewed according tothese principles.In this framework, community policing efforts of Turkishpolice, its reflections in society and the needs of policeorganization are analyzed.It is tried to reach a comprehensive explanation about theimplementation of community policing model. To reach the goal ofthe study interviews held with citizens and police officers. Theresults of interviews provide an opportunity to comprehend thefacts and to determine the view of public on the possible relatedchanges in practice.At the end of the study, it can be said that communitypolicing has democratic policing and problem solving functions butthe core element of this model, participation, is a complex anddynamic process that is highly unpredictable and difficult tocontrol.In addition, citizen-focused policing requires a cultural andoperational reform. That is why, it is not an easy transformationprocess. It is concluded that community policing is an applicablemodel for Turkish Police with its challenges.