Reviewing the periodical Yapı (1941-1943): A study on architectural practice and ideology in Turkey during the Second World War
Yapı dergisi (1941-1943): 2. Dünya Savaşı Türkiye'sinde mimarlık pratiği ve ideolojisi üzerine bir çalışma
- Tez No: 204718
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVAN ALTAN ERGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Tarih, Architecture, History
- Anahtar Kelimeler: Yapı Dergisi, İkinci Dünya Savaşı, Mimarlık Pratiği, Mimarlık İdeolojisi, The Periodical Second World War, Architectural Practice, Architecturalideology
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu tez, 2. Dünya Savaşı döneminde basılan Yapı adlı mimarlık dergisini ele alıp inceleyerek Türkiye'de o dönemdeki mimarlık üretimini, sosyo-politik bağlamları çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Mimarlık disiplinin pratik ve ideolojik boyutları üzerine olan bu çalışmanın kuramsal çerçevesi Erken Cumhuriyet Dönemi'nde varolan gelişmeler ve dinamikler göz önüne alınarak çizilmiştir. Çalışmanın giriş kısmından sonraki ilk bölümünde dergilerin kültürel ortamdaki ve mimarlık dergilerinin de mimarlık disiplinindeki fonksiyonları, belirli bir dönemin mimarlık analizini yapmak için bir dergi seçilmiş olmasının nedenini daha açık hale getirme doğrultusunda incelenmiştir. Takip eden bölümde erken Cumhuriyet dönemi mimarlık dergileri, kuruluş nedenleri ve dönemin mimarlık koşullarıyla birlikte tanıtılacaktır. Son olarak, kurucuları, içeriği ve basım kalitesinin aktarılmasıyla, bu çalışmanın ana kaynağı olan Yapı, dergi kimliğiyle tanıtılacaktır. İkinci bölümde, öncelikle erken Cumhuriyet dönemi boyunca ülke mimarisi ve koşullarının gelişim süreci, İkinci Dünya Savaşı'nın Türkiye üzerindeki etkisi ve önemine de vurgu yaparak, mimarların ve entellektüellerin bakış açılarını yeniden gözden geçirmeye zorlayan ortamı da görmek amacıyla incelenmiştir. Bu bölümün ikinci kısmı, derginin karakteristikleri ve amaçlarını açıklayıp dergi editör ve yazarlarının çağdaş mimarlık pratiği ve ideolojisi hakkındaki fikirlerini göstererek derginin yaklaşım ve makalelerine dayalı karşılaştırmalı bir mimari dönem analizi yapmaya çalışır. Sonuç kısmında, Yapı'nın analiz sonuçları ve İkinci Dünya Savaşı Mimarlığı ve bağlamsal gelişmeleri üzerine fikirleri, bu çabaların mimarlık ortamındaki yeri ve anlamıyla bağlantılı bir şekilde değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse the architectural production in Turkey during the SecondWorld War period with reference to its socio-political contexts, by examining andscrutinizing an architectural periodical published in this period: YapÃ. The conceptualframework of this study about the practical and ideological aspects of the discipline aredrawn by considering the developments and dynamics of the early Republican Period.In the first chapter of the study after the introduction, the functions of periodicalpublications for the cultural atmosphere and the architectural periodicals for the discipline ofarchitecture in particular, are examined in the direction of clarifying the reason of choosing aperiodical for an architectural analysis of a specific period. In the following part of thischapter, the early Republican architectural periodicals are introduced together with theirreasons of establishment and the architectural conditions of the period. Lastly, the focus ofthis study, is introduced with its identity as a periodical by examining its founders,content and publication quality.In the second chapter, firstly architecture of the country throughout the earlyRepublican period is examined by focusing on the significance and effects of the SecondWorld War on Turkey so as to reveal the existing medium that compelled the architects andintellectuals to reconsider their points of view. The second part of this chapter attempts tomake a comparative architectural analysis of the period based on the approaches and articlesof by determining the characteristics and objectives of the periodical and demonstratingthe main arguments of the editors and authors on contemporary architectural practice andideology.In the conclusion part, the outcomes of the analysis of and its arguments on thearchitecture and contextual developments of the Second World War period are evaluated incorrelation with the meaning and place of these struggles in the contemporary medium ofarchitecture.