Transformation and the politics of conditionality: A comparative analysis of Poland and Romania until the mid-1990s
Dönüşüm süreci ve koşullar politikası: 1990'lı yıllarda Polonya ve Romanya karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 204717
  2. Yazar: SAİT AKŞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKEŞ, YRD. DOÇ. DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşüm, Koşullar, Polonya, Romanya, Transformation, Conditionality, Poland, Romania
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bu tez 1990'lı yıllarda Polonya ve Romanya'daki sosyoekonomik dönüşümsüreçlerini yapısal ve tarihsel değişimler ışığında incelemeyi hedeflemektedir. Tez,Orta ve Doğu Avrupa'daki dönüşüm süreçlerinin oluşmasında küresel değişimsüreçlerinin sosyal bütünlük içerisinde önemli rol oynadığını ortaya koymaktadır.Çalışmanın üç ana amacı vardır. Tez, öncelikle, geleneksel yaklaşımlarısorgulamayı ve kısıtlarını ortaya koyarak, iç ve dış etkenlerin diyalektik ilişkisininönemini tanımlayan teorik bir çerçeve çizmeyi hedeflemektedir. kinci olarak tez,dönüşüm süreçlerini çevreleyen uluslararası değişimin özelliklerini ve kontekstiniortaya koymayı ve böylelikle dönüşüm ve entegrasyon süreçlerinin bütünlüğünütanımlamaya çalışacaktır. Dolayısıyla tez, uluslararası kuruluşların ve AvrupaBirliği'nin değişen denetleme, raporlama ve müzakere süreçleri ile bölgeülkelerinde politika üretme süreçlerine nasıl dahil olduğunu ve yaklaşımlarınınsosyal amacını eleştirel bir bakışla yorumlamaktadır. Üçüncü olarak tez, Polonyave Romanya'daki dönüşüm süreçlerini, ulusal ve uluslararası değişimdinamiklerinin etkileşimi ışığında küreselin rolünü analiz etmeyi mümkün kılandevletin uluslararasılaşması süreçleri olarak analiz etmektir. Küresel ekonomi vetransatlantik kurumlar ile bütünleşme süreçleri Polonya ve Romanya dönüşümsüreçlerinin önemli bir entegral öğesi olmuştur. Bölgedeki sosyoekonomikdönüşüm sürecinin özellikle koşulluluk boyutu nedeniyle önemli sosyal etkileriolmuş ve yeni devlet-toplum ilişkilerine sebebiyet vermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the socio-economic transformation processes inPoland and Romania and aims to embed them in broader structural and historicalcontext of changes. The main argument is that transformation processes in thestates of Central and Eastern Europe are constituted by the global processes ofchange within a social totality. The study has three main objectives. First, it aimsto provide a theoretical framework challenging the mainstream approachesmethodologically/ontologically to point out to their limits and account for thedialectical relationship between the global and the internal. Second, to develop anaccount of the international context surrounding the transformation processes tohighlight the nature of the global and hence to emphasise the unity oftransformation and integration processes. As such, it critically interprets the socialpurpose of the international institutions and the European Union involvement inthe policy-making of the states in the region through the changing techniques ofmonitoring, reporting and the process of negotiations. Third, to provide an analysisof the transformation processes in Poland and Romania as processes of theinternationalisation of the state which would effectively help in examining theconstitutive role of the global in a dialectical relationship with the national leveldynamics and changes. Integration with the global economy as well as Euro-Atlantic institutions was an integral element of the neo-liberal restructuring inPoland and Romania. Socio-economic transformation in the region with addeddimensions of conditionality had important social consequences, thereby resultingin new forms of state-society relations.