Deciding which party to vote for in 03 November 2002 elections: The case of Tire, Turkey
Hangi partiye oy vermeli: 03 Kasım 2002 seçimleri: Tire örnek olayı
  1. Tez No: 204719
  2. Yazar: ÖZLEM GÖLGELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE AYATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politik Davranış, Yeni Politik Davranış, Parti Tercihleri, Türkiye'de Seçimler, Seçmen Davranışı, Political Behavior, New Political Behavior, Party Preferences, Elections in Turkey, Voting Behavior
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu tez, 3 Kasım 2002 seçimlerinde seçmen davranışındaki ve politik davranıştakideğişimi yeni seçmen davranışı konseptini kullanarak incelemeyi amaçlamaktadır.Tezin içeriği şu şekilde özetlenebilir : Birinci bölümde politik davranış terimiyleilgili temel litearatür incelenmektedir. Bu bölümde ayrıca, yeni seçmen davranışıkapsamlı bir şekilde tartışılmıştır. kinci bölümde Türk politik sisteminin temelkurumları ve geçirdiği değişim analiz edilmiştir. Bu tezin alan çalışmasında iseTire'de yapılan mülakatlar aracılığı ile yeni politik davranış kavramının 3 Kasım2002 seçim sonuçlarının değerlendirilmesinde uygulanabilirliği tartışılmıştır. Alanbulguları ile yeni politik davranış kavramının arasındaki farklılıklardan çokbenzerliklerin vurgulanması ile yeni politik davranışı terimi 3 Kasım 2002seçimlerinin değerlendirilmesinde klasik politik davranış literatürünün yerineuygun bir araç olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the political behavior and party preferences ofthe voters at the 3 November 2002 elections in terms of the concept ?NewPolitical Behavior?. The structure of this thesis is as follows: In the first chapter,the basic theoretical framework of the concept political behavior is examined. Inthis chapter, the concept ?new political behavior? is discussed in detail. In thesecond chapter, the political environment, institutions, traditions andtransformation of the Turkish political system are analyzed. The empirical part ofthis thesis has examined the applicability of the concept ?new political behavior?on 3 November 2002 with an analysis of the interviews which are made in Tire.The main conclusion of this study is that, the traditional approaches remainedlimited in explaining the picture that has emerged after 3 November 2002elections, and the consequences of 3 November 2002 elections can be evaluated asevidence of a just occurring phenomena ?new political behavior concept?, byemphasizing the similarities rather than differences between the findings and theconcept.