Why should Turkey continue with strong fiscal adjustmen? Lessons derived from the past
Türkiye neden güçlü yapısal uyuma devam etmelidir? Geçmiş tecrübelerden edindiğimiz dersler
  1. Tez No: 204734
  2. Yazar: MEDİHA AĞAR PASLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİR ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yapısal Uyum, Mali Sürdürülebilirlik, Büyümeyle Paralel MaliDurum, Borcun Unsurları, Fiscal Adjustment, Fiscal Sustainability, Pro-Cyclical Fiscal Stance, DebtDecomposition
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Türkiye, 1999-2005 döneminde yıllık ortalama %5 civarindaki faiz dışı fazla ile oldukçaönemli bir mali uyumu gerçekleştirmiştir. Bununla bereber, uygulanan sıkı malipolitikaların yardımı ile, kamu borç stoku 2001'deki en yüksek seviye olan GSHM'nin%90,5'inden 2005 yılında %55,8'e düşürülmüştür. Bu düşüş, gerek yapısal uyumunboyutu gerekse hızı anlamında ciddi bir başarı da olsa, Türkiye açısından şimdiki sorunülke ekonomisi için hala kırılganlık riski teşkil eden borç seviyesinin düşürülebilmesiiçin yapısal uyumun sürdürülmesidir. Sürdürülebilirlik sorusuna cevap verebilmek için,bu tez öncelikle (i) Türkiye'de 1999-2005 döneminde genel devlet düzeyindegerçekleştirilen yapısal uyumu ölçmeyi ve (ii) yapısal uyumun kaynaklarını ekonomiksınıflandırma, kurumsal dağılım ve yapısal ve büyüme dayalı olarak ayrıştırarak analizetmeyi hedeflemektedir. Daha sonra, kamu borç stokundaki düşüş yaratılan faiz dışıfazlanın da katkısı dikkate alınarak bileşenlerine ayrılacak ve böylece Turkiye'nin borçstokunu gelecekte daha fazla düşürebilmek için bu faktörlere güvenip güvenemeyeceğisorgulanacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey managed to produce a strong fiscal adjustment during the period of 1999-2005with the annual average of close to 5 percent. Moreover, with the help of this tight fiscalstance, Turkey?s public debt has been reduced from the peak of 90.5 percent of GNP in2001 to 55.8 percent in 2005. Although this is a major achievement both in terms of thesize and the speed, the challenge for Turkey is now to continue with fiscal adjustment inorder to further reduce its public debt level which still poses a sizeable vulnerability riskfor the economy. Therefore, in order to provide an answer to the sustainability question,this thesis first aims to (i) measure the fiscal adjustment in Turkey at the generalgovernment level during 1999-2005 period, (ii) analyze sources of fiscal adjustmentbased on the economic classification, institutional breakdown, and cyclical and structuralcomponents. After understanding size and sources of adjustment, the reduction in publicdebt will be decomposed into its parts including the contribution come from primarysurplus. This will shed light on whether Turkey could still rely on those factors forfurther reduction in public debt in the future.