Life standard in the post-Soviet context: The case of the Republic of Adygeya
Post Sovyet coğrafyasında yaşam kalitesi: Adigey Cumhuriyeti örneği
  1. Tez No: 204744
  2. Yazar: CEMRE ERCİYES
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ZİYA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: yaşam standardı, yaşam kalitesi, Adigey, Rusya, post-Sovyet, demokrasi, memnuniyet, life standard, quality of life, Adygeya, Russia, post-Soviet, democracy, satisfaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma post- Sovyet coğrafyasında yaşam standardı kavramını RusyaFederasyonu'nun en fakir bölgelerinden biri olan Adigey Cumhuriyeti örneğini elealarak tanımlamayı hedeflemiştir. Yaşam standardı (yaşam kalitesi) kavramınaAvrupalı yaklaşımın uygulanabilirliği de sorgulanmaktadır. Adigey'de yapılanaraştırma yaşam standardı araştırmalarının post- Sovyet coğrafyasındauygulanabildiğini göstermektedir. Ancak, değişiklikler gerekmekte ve tümkavramlar eski Sovyet coğrafyası dışında kalan dünya ile karşılaştırılamamaktadır.Adigey örneği ile ilgili betimleyici bölümler gelir, ekonomik yaşam, yerleşke,gereklilik ve sahiplik, eğitim ve sağlık sistemlerinin çöküşü, demokrasi vevatandaşlar başlıklarının yanısıra genel olarak yaşam kalitesi ve memnuniyetdeğerlendirmelerini içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to describe the life standard in the post-Soviet context taking theRepublic of Adygeya, one of the poorest districts of Post-Soviet Russia, as anexample. The applicability of the European approach to the life standard (qualityof life) was also in question. The survey in Adygeya showed that life standardresearch is applicable in the post-Soviet context. However, modifications arenecessary and not all concepts are comparable to the world outside the ex-Sovietregion. The descriptive chapters on the case of Adygeya include income, economiclife, settlement, necessities and ownership, the failure of the systems of educationand heath, democracy and citizens as well as the general evaluation of the qualityof life and satisfaction.