An analysis of developmental governmentality in the cold war period
Soğuk savaş dönemindeki kalkınmacı yönetselliğin bir analizi
  1. Tez No: 204745
  2. Yazar: BAŞARAN BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEYDA YEĞENOĞLU MUTMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kalkınma, biyoiktidar, yönetsellik, modernleşme okulu, kalkınmayardımı, kalkınma planlaması, Development, biopower, governmentality, modernization school development aid, development planning
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tez Soğuk Savaş dönemindeki kalkınma pratiklerini inceleyerek, kalkınma tarihineeleştirel yaklaşan çalışmalara iddiasız bir katkıda bulunmaya çalışır. Bu pratiklerin, İkinciDünya Savaşı sonrasında Batı ile Üçüncü Dünya arasındaki ilişkileri yönetmeye yardımcıolan yeni bir rejimin kurulmasındaki rolünü sorgular. Kolonilerin özgürlüğü ve Soğuk Savaşbağlamında, kalkınma pratiklerinin nüfusu kaba kuvvet ve egemen iktidar araçlarınıkullanmadan yönetme sorununu çözmek için tasarlanmiş teknikler ve rasyonellikler tarafındanoluşturulduğunu öne sürer. Bu tarz bir soruşturma için, bu tez, kalkınma pratiklerinegömülmüş iktidar ilişkilerini dikkate alır ve Michel Foucault'nun kuramlarını kullanarak bupratikleri biyo-politik yöntemlerin Üçüncü Dünyaya yayılmasının temel yolu olarak algılar.Kalkınma söyleminin nüfusun yönetimindeki rolü bir söylemde yönetimin başarılması içingerekli tekniklere ve düşünme tarzlarına gönderme yapan yönetsellik kavramıyla ilişki içindeanlatılır. Bu kuramsal çerçeceye uyarak, tezin birinci bölümü kalkınmaya dair düşüncelerin vebilgilerin üretilme şekillerini ve bunların iktidar ilişkilerine bağlılığını açıklamak için üçdüşünce okulunu - modernleşme, bağımlılık ve dünya sistemi-inceler. Ayrıca, kalkınmapratiklerini Üçüncü Dünya ülkelerinde kurumsallaştıran ve bu pratikleri politikayabulaşmadan uzmanlar tarafından gerçekleştirilen teknik bir işe dönüştüren kalkınma yardımıve kalkınma planlamasının analizi tezin ikinci bölümünü oluşturur.
Özet (Çeviri)
This thesis tries to provide a modest contribution to the critical studies on the history ofdevelopment by exploring Cold War development practices. It questions the role of thesepractices in constructing a new regime that was conducive to govern the relationship betweenthe West and the Third World after the Second World War. It suggests that developmentpractices were composed of techniques and rationalities that were designed to solve the urgentproblem of governing populations without using sheer force and sovereign power tools wherethese methods were not practical in the context of decolonization and Cold War. For this kindof inquiry, this thesis takes into account power relations embedded in the developmentpractices and, by utilizing Michel Foucault?s theories, perceives these practices as an essentialway of disseminating biopolitical methods to the Third World. Role of the developmentdiscourse in governing populations is analyzed with relation to the notion of governmentality,which refers to modes of thought and the techniques of accomplishing rule in a discourse. Inline with this theoretical framework, the first part of this thesis explores three schools ofthought -modernization, dependency and world system- in order to explain the ways ofproducing thought and knowledge pertaining to development and the involvement of powerrelations in this process. Additionally, analyzing development aid and development planningwhich were the techniques to institutionalize development practices in the Third Worldcountries and to render them technical that were managed only by experts without muddlingwith politics constitute the second part of this thesis .