Traditional Karacasu (Aydın) dwellings: An investigation into their architectural and social characteristics
Geleneksel Karacasu (Aydın) konutları: Mimari ve sosyal özellikleri üzerine bir inceleme
  1. Tez No: 204746
  2. Yazar: FATMA SEZİN TAŞDÖĞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAFİA GÜL ASATEKİN, YRD. DOÇ. DR. LALE ÖZGENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Mimari, Konut, Batı Anadolu, Karacasu, Mimari veSosyal Nitelik, Traditional Architecture, Dwelling, Western Anatolia, Karacasu, Architectural and Social Composition
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 287
Özet
Bu tez, geleneksel Karacasu konutlarını, Anadolu'daki geleneksel konut dokusukapsamında tanıtmakta; mimari ve sosyal özelliklerini incelemektedir. Karacasu,günümüze kadar korunmuş, 18.yüzyıl sonu ve 19. yüzyıla tarihlenen yöreselmimarisi bakımından örnek çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Karacasukonutlarının mimari ve sosyal yönlerden irdelenmesi, konutların mimari ve sosyalbirimler olarak çalışılmasına dayanır. Karacasu'nun tarihi konut dokusu içindenseçilen örneklerin mekansal ve sosyal özellikleri tanımlanmakta, şu anki koşullar veayrıca işlevsel gereksinimler üzerine gelişen değişiklikler bağlamındatartışılmaktadır. Modern yaşamın gereksinimleri ve değişen koşulların sonucu olarakbu konutlar sosyal, fonksiyonel ve mekansal değişikliklere uğramıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis introduces the traditional dwellings in Karacasu within the context oftraditional residential architecture in Anatolia; and investigates their architectural andsocial characteristics. Karacasu is selected as a case-study for its preservedvernacular architecture, which dates back to the end of the 18th century and the 19thcentury. The architectural and social investigation of the traditional dwellings ofKaracasu is based on studying the dwellings as residential and social unit. The spatialand social characteristics of the individual cases that are chosen from the historicaldomestic context of Karacasu are defined and discussed in reference to the existingconditions and also the changes and alterations that took place according to thefunctional necessities. These dwellings had social, functional and spatial changes as aresult of the changing conditions and the requirements of modern life.