Relationship between values and culture: A comparison of Central Asian and Turkish university students
Değerler ve kültür arasındaki ilişki: Orta Asyalı ve Türk üniversite öğrencilerinin karşılaştırılması
- Tez No: 204749
- Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Değer tipleri, değer boyutları, kültür boyutları, Komünizm-sonrası Türki Cumhuriyetler, Value types, value dimensons, culture dimensions, Post-communistTurkic Countries
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı, (1) kültür ve değer kavramlar arasındaki ilişkiyi, (2)Türkiye'de öğrenim görmekte olan Komünizm-sonrası Türki Cumhuriyetler' dengelen üniversite öğrencileri ve Türk üniversite öğrencilerinin değer yapılarıarasındaki farklılıkları ve (3) Triandis' in kültür kavramı ile Schwartz' ın değerkavramı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmanın örneklemi 292 Türküniversite öğrencisi ve değişik Türk üniversitelerinde okumakta olan 299 Türkiöğrenciden oluşmaktadır. Katılımcılara dikey-yatay ve bireyci-toplulukçu olmaküzere iki kültür boyutunu ölçen INDCOL (Bireycilik-Toplulukçuluk Ölçeği) vetemel değer türlerini ve boyutlarını ölçen PVQ (Portre Değerler Ölçeği)uygulanmıştır.Kısmi korelasyon analizi (cinsiyet ve yaşın kontrol edildikten sonra) kültür vedeğerler arasında beklenen ilişkilerin olduğunu göstermiştir. Yatay-toplulukçulariyilikseverlik değerine, dikey-bireyciler başarmaya ve dikey-toplulukçular ise güçleilgili değerlere daha fazla önem verdiği bulunmuştur. İki örneklem grubununkıyaslanmasıyla elde edilen sonuçlar, iki grubun farklı değer tiplerine farklı derecedeönem verdiklerini göstermiştir. Komünizm-sonrası Türki Cumhuriyetlerden gelenüniversite öğrencileri ilişkiselliğe Türk öğrencilerine göre daha fazla, zihinsel veduygusal özerkliğe ve eşitliğe ise Türk öğrencilerden daha az önem verdikleribulunmuştur. Bu çalışmanın bulguları kültür ve değer kavramlarının sistematikolarak ilişkilendirilebileceğini göstermiştir. Bu ilişkilendirme üzerine bina edilenkültürel hipotezler de desteklenmiştir. Buna göre, Komünizm-sonrası TürkiCumhuriyetlerden gelen öğrenciler Türk öğrencilerine göre daha yüksek düzeydedikey-toplulukçuluk ve daha düşük düzeyde yatay-bireycilik bildirmişlerdir.Çalışmanın tartışma bölümünde, bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış veörneklem gruplarının özelliklerine, Orta Asya'daki gelişmelere ve kültürleşmeliteratürüyle ilgili konulara özel bir vurgu yapılmıştır. Sonuç olarak, bu çalışmanınkültür ve değer kavramları arasındaki ilişkinin kültürlerarası geçerliliğininaraştırıldığı literatüre önemli katkılarda bulunduğu söylenilebilir.
Özet (Çeviri)
The objectives of the present study were (1) to examine the relationship betweenculture and value concepts, (2) to compare Post-communist Turkic students studyingin Turkish universities and Turkish university students based on their valuestructures, and (3) to attempt to integrate Triandis? and Schwartz?s conceptualizationof culture. The sample of this study consisted of Turkish university students(N=292) and Post-communist Turkic students studying in Turkish universities(N=299). Individualism-Collectivism (INDCOL) Scale measuring individualism-collectivism and vertical-horizontal dimensions of culture and Portrait ValuesQuestionnaire (PVQ) measuring the main value types and dimensions wereemployed to all participants together with some demographic measures.Partial correlation analysis (gender and age were controlled) revealed systematicrelationships between culture and value types in expected direction. Horizontal-collectivists appeared to give priority to value of benevolence, vertical-individualiststo achievement, and vertical-collectivists to power. The comparison of two samplesindicated that Post communist Turkic sample reported higher levels ofembeddedness and lower levels of intellectual autonomy, affective autonomy andegalitarianism than Turkish students. The findings concerning the integration ofdifferent culture and value conceptualization demonstrated that Post-communistTurkic sample reported higher levels of vertical-collectivism and lower levels ofhorizontal-individualism than Turkish sample supporting acclimation-compensationhypothesis. Findings were discussed in the light of relevant literature andcharacteristics of the samples, recent developments in Central Asia, andacculturation issues. The study has contributed to the existing literature on the cross-cultural validation of relationship between culture and value conceptualizationsusing student samples from rarely examined cultures.