Unemployment experince of youth in Ankara and Şanlıurfa
Ankara ve Şanlıurfa'daki gençlerin işsizlik deneyimi
- Tez No: 204750
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ücretli iş, genç işsizliği, işsizlik deneyimi, Wage work, youth unemployment, experience of unemployment
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 367
Özet
Bu çalışma; gençlerin işsizliği nasıl deneyimlediklerini, bu deneyimde etkili olanfaktörleri, işsizlikle baş etme stratejileri ile olası sonuçlarını ortaya koymayı hedeflemiştir.Nihai amaç; ücretli iş-yetişkin olma halleri arasındaki ilişkinin yetişkinliği öğrenmesürecindeki gençler için önemini göstermektir. Çalışma, 2003 yılının son üç ayındaAnkara ve Şanlıurfa'da Türkiye İş Kurumu'na kayıt yaptırmış ve kaydının üzerinden 6 aygeçmiş olan 329 genç, aileleri (30 aile) ve 21 karar verici ile yapılan görüşmeleredayanmakta ve çalışmanın sonuçları sadece bu grubu temsil etmektedir.Çalışmada gençlerin işsizlik deneyiminde, sosyal devlet uygulamalarının sınırlı, iş piyasasıve ürettiği işlerin deneyimi güçleştirici nitelikte olduğu, ve süreçteki en önemli yapınınaile olduğu görülmüştür. Ailenin işsizlik deneyimini nasıl yönettiği ise ailenin olanaklarıile şekillenmektedir. Aile kaynakları kendi başına bir işsizlik nedeni olmaz iken, aileninyoksulluğu gencin ücretli emeğine olan gereksinimi artırmaktadır. Aile desteğine bağımlıolan ve işsizlikle baş etmeye çalışan gençlerin deneyimleri iki şekilde sonuçlanmaktadır:erken/çabuk yetişkin olma veya yetişkin olmayı erteleme. İş piyasasına giren genç;çocukluk-yetişkinlik arasındaki konumunu iş sahibi olma ile netleştirmeye çalışmakta vebuna yetişkin olma halinin diğer kriterleri eşlik etmektedir. Erken yetişkin olma hali,gencin kendi ailesine oldukça benzer aile kurmasına ve yoksulluğun ailesel bir mirasolarak aktarılmasına yol açmaktadır. Diğer yandan yetişkinliği erteleme, yetişkin haklarınıkullanmayı ertelemeye neden olmaktadır.Ailenin yönettiği işsizlik deneyimi gençlerin `iyi aile üyesi' olmayı öğrenmesine yolaçmaktadır. Bu durum; devlete ve devletin kurumlarına olan inanç ve güveni düşürmekteve ?benim devletim babam? algısını doğurmaktadır. Ayrıca yeni ekonomi-politiğinistediği kendi sorumluluğunu üstlenen, girişimci, fırsatları iyi kollayan, aktif, katılımcıbirey olabilme şansını düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse how joblessness is experienced by unemployed youth, whichfactors are involved in this experience, what are their coping strategies and results. Finalobjective is to understand the relationship between wage work and adulthood for youngpeople who are in the process of learning how to be adult. The study is based on theinterviews conducted in Ankara and Şanlıurfa with 329 young people, who hadregistered to İŞKUR in the last quarter of 2003 and who were approached after sixmonths of registration, 30 families of the unemployed youth and 21 decision-makers ofboth provinces. The results of the study represent only the survey group.The study found that `family? is the most important institution in the experience ofunemployed youth due to the scarce welfare state implementation and limited numberand low quality of jobs created in the labour market. Therefore, family resources arecrucial in the management of unemployment experience. It is not a reason itself forunemployment, but poor resources increase the need for wage work of youth labour.Youth who are heavily dependent on family support cope with unemployment in twoways: early adulthood or postponed adulthood. They try to overcome their unclear stagebetween childhood and adulthood through finding a job accompanied by other criteriaof being adult. The former leads to the reproduction of earlier family patterns andintergenerational transfer of poverty, while the latter means to postpone the exercise ofadult rights.With heavy dependence on family, unemployed youth learn to be `good familymembers?. This has an eroding effect on their trust and respect towards the state and itsinstitutions as expressed by one interviewee, ?my State is my father?. As a result, theirchance to become active, participatory, responsible, entrepreneur individuals as requiredby new system decrease dramatically.