Artvin ilinin değişen sosyal yapısı ve istihdama etkisi
Changing social structure and effect on employment in Artvin province
  1. Tez No: 204795
  2. Yazar: MEHMET KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TAHİR BAŞTAYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Social structure, social change, labour force, employment, immigration, number of labour force
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Artvin linin Değişen Sosyal Yapısı ve stihdama Etkisi konulu tez çalışmamız üçbölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; sosyal yapı ve sosyal değişme, işgücü veistihdam, sosyal yapı ve işgücü istihdam kavramları arasındaki ilişkiler teorik olarakaçıklanmıştır.Çalışmamızın ikinci bölümünde Artvin ilinin temel demografik yapısı, nüfushareketleri, sosyal yapısı ve ekonomik yapısı incelenmiştir. Bu bölümde; Artvin ilinintarım alanlarının kıtlığı, sanayi yatırımlarının yetersiz olması nedeniyle iktisadigelişmesi yavaş olmuştur. lin istihdam alanlarının artan emek arzını karşılayamadığıiçin başka illere göçler olmuştur. l dışına göçler işgücü miktarını azalttığı görülmüştür.Ayrıca il nüfusunun yıllar itibariyle giderek azaldığı görülmüştür.Çalışmamızın üçüncü bölümünde ilin istihdam yapısındaki değişme incelenmiştir.Bu bölümde tarım ve sanayi sektörünün il istihdamında payı yıllar itibariyle azaldığınıve hizmetler sektörünün istihdamdaki payının arttığı görülmüştür.Anahtar Sözcükler1. Sosyal yapı2.Sosyal değime3. şgücü4. stihdam5. Göç6. şgücü miktarı
Özet (Çeviri)
This research, which is organized in an explanatory method, is composed of threeparts. n the first part, theoratically, the concepts of social structure and social change,labour force and employment, relation [s] between labour force and employment areexplained.In the second part of the study, basic demographic structure, population mobility,social and economic structures of Artvin Province are examined. In this chapter, it isgiven way to an important point [s] which is/are about less-developed [such aseconomical] the Province because of scarcity of agricultiral areas and lack of industryinvestment in Artvin Province. So Artvin Province could not achieve to deploy itsincreasing labour supply in scarcity of agricultural areas. For that reason, it has beenobserved immigration phenomenon to other provinces during the course of the currentyears. And it has been watched over that immigrations cause to disadvantage conditionlike labour scarcity. Furtermore, number of population in Artvin Province has decreasedgradually, too.The third part in this thesis emphasizes the importance of changing ofemployment structure.This section takes on that the portions of agriculture and indutrialsectors have decreased in Artvin Province?s total employment; but on the other hand theportion of service sector has been getting increase.