Creating Turkishness: An examination of Turkish nationalism through Gök-Börü
Türklüğü yaratmak: Gök-Börü üzerinden bir Türk milliyetçiliği incelemesi
- Tez No: 204805
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİL BERKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Tarih, Political Science, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Türk Milliyetçiliği, Irkçılık, Gök-Börü, Türk Tarih Tezi, kinci DünyaSavaşı, Turkish Nationalism, Racism, Gök-Börü, Turkish History Thesis, Second WorldWar
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, Pan-Türkçü ve Kemalist `Türklük' tanımlarından yola çıkılarak, Türkmilliyetçiliğinin bu iki çeşidi arasındaki karşılıklı beslenmenin sergilemenmesiamaçlanmaktadır. Diğer milliyetçiliklerinde olduğu gibi, Türklük kavramı da geçOsmanlı/erken Türkiye Cumhuriyeti milliyetçi elitlerinin mitsel bir geçmişe atıftabulunmasıyla yaratılmıştır. Bu yaratım sürecinde, Pan-Türkçü ve Kemalist milliyetçisöylemler tarihsel olarak aynı havuzda gelişmiş ve benzer entelektüel kaynaklarkullanmışlardır. Nihai amaçları farklı olmasına rağmen, Türk milliyetçiliğinin iki çeşidi deTürk kimliğini ırksal açıdan en üstün bir şekilde tahayyül ederek neredeyse aynı milliyetçi veırkçı referansları kullanmıştır.Sözü edilen benzerlikleri ve farklılıkları açığa çıkarmak amacıyla, 1942-1943 yıllarıarasında kinci Dünya Savaşı'nın yaratmış olduğu agresif siyasi ortamın bir yan ürünü olarakortaya çıkmış, Reha Oğuz Türkkan tarafından basılan Gök-Börü isimli Pan-Türkçü dergiörneklem olarak kullanılmıştır. Derginin söylem analizi gösterir ki; Kemalist elit gibi Gök-Börü yazarları da Türk ırkının üstünlüğü vurgulamıştır. Vurgulamadaki fark şöyledir;Kemalistler Türklerin Batı kadar üstün olduğunu kanıtlamaya çalışırken, Gök-Börü Türklerinkendine has ve üstün olduğunu anlatmaya çalışır. Bu çalışmada faklılıklar da belirtilerek,Gök-Börü'nün resmi ideolojiden bir sapma değil; aksine onun bir tamamlayıcısı olduğusavunulmuştur. Milliyetçilik teorilerini pratikle birleştiren ve farklı varyasyonlar arasındakibenzerlikleri özellikle vurgulayan tez, Türk milliyetçiliğinin geniş ve devamlılık arz edentarihsel bir incelemesini sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This M.A. thesis attempts to exhibit the cross-fertilization between the Pan-Turkistand Kemalist varieties of Turkish nationalism through their definitions of `Turkishness.? Inthe same vein with contemporary nationalisms, the late Ottoman/Republican nationalist elitecreated `Turkishness? by referring to a mythical past. In that creation process, the Pan-Turkistand Kemalist nationalist discourses historically developed in the same pool and used similarintellectual sources. Though their ultimate goals were different, the two varieties scrutinizedvery similar racist and nationalist references in their imaginations of Turkish identity asracially superior.In the name of revealing the similarities and differences, a Pan-Turkist journal, Gök-Börü [Grey Wolf] has been examined. Published and edited by Reha Oğuz Türkkan, thejournal appeared between 1942 and 1943 as a byproduct of the special aggressiveinternational environment. A discourse analysis shows that like the Kemalist elite, writers ofthe journal emphasized the superiority of the Turkish race the difference being that in order to`prove superiority,? the latter highlighted the uniqueness of the Turkish race whereas theformer put fingers on the similarities with the `Western? civilization. Thus, it has been arguedthat Gök-Börü?s Pan-Turkist discourse was not a deviance from the official ideology of theKemalists; instead it was complementary to it. Combining theories of nationalism withpractice and focusing mainly on similarities among different varieties, this thesis offers anexamination of Turkish nationalism from a broader and continuous historical perspective.