Motivational dynamics of suicide terrorism: Organizational and individual perspectives
İntihar terörünün motivasyonel dinamikleri: Organizasyon ve birey açısından yaklaşımlar
- Tez No: 204806
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF MARDİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İntihar terörizmi, intihar saldırıları, Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları, Islami Direniş Hareketi, Hamas, Suicide terrorism, suicide attacks, Liberation Tigers of Tamil Eelam, IslamicResistance Movement, Hamas
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bugüne kadar intihar terörizmi ile ilgili yapılmış araştırmaların ne sayısı ne de derinliği yeterliseviyede değildir. İntihar terörizmi terörizmin kendisi kadar eski bir hadise olsa da intiharterörizmi genel terörizm hakkında yapılan çalışmalar dahilinde bir alt başlık olarakdeğerlendirilmiştir. İntihar saldırıları olaylarında görülmekte olan yükselen trend ve busaldırılar yoluyla yaratılan büyük zararlar sonucunda intihar saldırılarının sebepleri, ne gibigruplar ve kişiler tarafından kullanıldığı ve hükümetlerin hangi önlemleri alması gerektiğisoruları daha çok sorulmak zorunda kalınmaktadır.Bu sorulara cevap vermek amacıyla yapılan bazı çalışmalar intihar terörizmini besleyenkaynakta ne gibi motivasyonlar olduğunu araştırmak üzere yapılmıştır. Ancak şu ana kadargerçekleştirilen çalışmalar motivasyon konusuna bakışlarında kendilerini ya organizasyonelya da bireysel açılar ile kısıtlamıştır. Bu çalışmanın hipotezi intihar terörününmotivasyonlarını anlamak yolunda sadece bir açı ile kısıtlanmanın gereksiz olduğudur. Buhipotezi test etmek için intihar saldırılarını yoğun olarak kullanan iki hareket incelenmiştir.Bunlar Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları ve Islami Direniş Hareketi'dir. Bu iki grup hemorganizasyon içi motivasyonları hem de bu organizayonların üyelerinin motivasyonlarınıirdelemek amacıyla derinlemesine incelenmiştir.Bu çalışmanın sonuçları intihar terörizmini anlamada hem organizasyonel hem de bireyselmotivasyonların geçerli ve önemli olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak intihar terörizmininhem organizasyonel hem de bireysel motivasyonlar ile beslenen bir eylem olduğuönerilmektedir. Dahası bu motivasyonların birbirleri aralarında da etkileştikleri gözlenmiştir.Organizasyonlar mantıklarını stratejik amaçlar üzerine inşa ettikleri halde bireylere vedolayısıyla bireysel motivasyonlara muhtaçtırlar, ve aslında bunları en etkili şekilde istismaretmektedirler. Diğer taraftan göreceli mahrumiyet, aşağılanma ve öç alma duyguları bireylerikendi hayatlarını halkları için feda etmelerine sevk etse de, organizasyon tarafından sağlananteşvik, eğitim ve planlama bir bireyin intihar saldırısı gerçekleştirebilmesi için zorunludur.
Özet (Çeviri)
There is no abundance in the quantity and quality of research realized in the area of suicideterrorism. Although suicide terrorism is as old a phenomenon as terrorism, the scope ofresearch investigating the latter outweighs and usually encloses the former as a subtopic. Theincreasing trend in suicide terrorism and the high rate of casualties it inflicts on its targetenemy raises significant questions such as what accounts for the rise in suicide terrorism,what kind of people and groups are involved in it, and what kind of measures shouldgovernments take to prevent its future occurrences.In order to provide answers to some of these questions a small number of studies attempt toexplore what kind of motivations lie at the source which feeds suicide terrorism. The availablestudies investigating the motives of suicide terrorism generally limit themselves toapproaching the phenomenon from a particular angle, such as one that of organizational orindividual motivations. The hypothesis of this study is that there need not be an exclusiveangle to explaining the motives of suicide terrorism. In order to test this hypothesis, this studyhas explored two movements, the Liberation Tigers of Tamil Eelam and Islamic ResistanceMovement, which have intensely utilized suicide attacks. To this end, these two cases wereinvestigated with the aim of understanding the existing motives among these groups as well astheir activists? for carrying out suicide attacks.Indeed the findings of this survey showed that factors of both organizational and individualmotivations are applicable and significant in understanding suicide terrorism. The findings ofthis research suggest that suicide terrorism should be studied in a framework that regards thisissue as an act which is fed both by organizational and individual motives. Moreover, bothorganizational and individual motives also seem to interact among each other. Whileorganizations base their logic on strategic goals, they are obliged to employ individuals andtherefore individual motives, which they have learned to exploit in a very efficient manner.On the other hand, although feelings of relative deprivation, humiliation, and revenge canimpel a person to sacrifice his life for the good of the whole, encouragement, training, andplanning provided to him or her by the organization are essential for the mission.