Çalışanlarda mobbing (psikolojik şiddet) algısını etkileyen faktörler: Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi çalışanları üzerine bir araştırma
The mobbing (psychological violence) perception factors in employees: A study on Süleyman Demirel University Medical Faculty
- Tez No: 204863
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İLKER HÜSEYİN ÇARIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, İşyerinde Psikolojik Şiddet, İşyerinde Yıldırma, İşyerinde Psikolojik Taciz, İşyerinde Zorbalık, İşyerinde Duygusal Taciz, Mobbing, Bullying, Psychological Violence, Psychological Terror, Harassment, Violence and Victim
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp FakültesiHastanesi Akademik Personeli hariç Çalışanlarının, Mobbing (psikolojik şiddet)algılarının, demografik değişkenler karşısında değişim gösterip göstermediğinisaptamaktır.Araştırmanın evreni, Mart 2006'da Süleyman Demirel Üniversitesi TıpFakültesi Hastanesi'nin (Akademik Personel hariç) 642 çalışanıdır. Geliştirilen algıölçeği, meslek ve cinsiyet farklılıkları göz önüne alınarak 215 Çalışana dağıtılmışolup, bunlardan 189'u anketi doldurarak uygulamaya katılmışlardır.Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ÇalışanlarınınMobbing (psikolojik şiddet) algılarını ölçmek amacıyla hazırlanmış olan anket üçayrı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; kişisel bilgiler; ikinci bölümde,(Laymann, 1993) Tipolojisi üzerinden araştırmacı tarafından geliştirilen Mobbing(psikolojik şiddet) algı ölçeği; üçüncü bölümde de açıklayıcı bilgilere yer verilmiştir.Araştırma verileri, SPSS 10.0 programında çözümlenmiş, frekans, yüzde, ortalama,standart sapma, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve“t”testi'ndenyararlanılmıştır.Araştırmanın bulgularında; genel olarak, Süleyman Demirel ÜniversitesiTıp Fakültesi Hastanesi Çalışanları'nın, ankette yer alan davranışlara maruzkalmadıkları gözlenmiştir. Çalışanların, Mobbing (psikolojik şiddet) algılarıyla ilgilitutumlarının yaşlarına, eğitim durumlarına, mesleklerine ve işi tercih etmesebeplerine göre farklılaştığı, cinsiyetlerine, medeni durumlarına, haftalık çalışmasürelerine, bulundukları işteki çalışma sürelerine ve son 10 yıl içerisinde kaç farklıişyerinde çalıştıklarına göre dikkate değer bir farklılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine; the Mobbing (psychological violence)perception of the Employees of Süleyman Demirel University Medical Facultyaccording to demographical variables whether it changes.The domain of the research is the 642 Employees of Süleyman DemirelUniversity Medical Faculty. The survey was filled from 215 Employees who wereselected by proficiencies and their ages. The survey has three parts. The first partcontains personnel information. The second part is consist of scale of perception. Thethird part is description part. In order to analyse the data collected, the SSPS 10.0program was used. By means of frequencies, percentage, mean, standard deviation,one way ANOVA and ?t? test scores of each item in the attitude scale werecalculated.It is observed that according to findings of the research, generally; theEmployees of Süleyman Demirel University Medical Faculty weren?t subjected tothe attitudes in the survey. It can be said that the attitude of the Employeesconcerning with Mobbing (psychological violence) perception has differed due toage, education level, reasons for changing jobs and occupation. The other factorshave no effect on the attitude of the Employees concerning with Mobbing(psychological violence) perception.