Avrupa Birliği'nin sosyal boyutu açısından Lizbon süreci ve istihdam politikaları
Lisbon process and employment policies through European Union's social dimension
- Tez No: 204884
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHİR GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, International Relations, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, stihdam Politikası, Avrupa Sosyal Modeli, LizbonSüreci, European Union, Employment Policy, European Social Model, LisbonProcess
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Avrupa Birliği, öncelikli olarak ekonomik amaçlarla kurulmuş uluslarüstü bir örgüttür.1990'lı yıllara kadar sosyal politika ve istihdam konusu üye ülkelerin kendi tasarruflarınabırakılmış olup, birlik düzeyinde sosyal konulara ilişkin önemli kararlar alınmamıştır. 1970'liyıllardan itibaren sosyal sorunların giderek artması, Avrupa Birliği'nde sosyal boyutun önplana çıkmasına neden olmuştur. Özellikle 1990'lı yıllarda sosyal düzenlemeler hız kazanmış,Avrupa Birliği sahip olduğu değerler ve hedefler doğrultusunda kendine özgü bir `AvrupaSosyal Modeli' oluşturmuştur.Avrupa Sosyal Modeli, üst düzey sosyal koruma, iş güvencesi ve yüksek ücrettemeline dayanan bir anlayıştır. 1980'li yılların sonuna kadar Avrupa'da istikrar ve uzlaşmaortamı sağlamıştır. Küreselleşme olgusu ile bozulan refah ortamı sonucunda ekonomikbüyüme durmuş, enflasyon artmış ve işsizlik oranları son yıllardaki en yüksek seviyeyeulaşmıştır. Nitekim sosyal korumanın getirdiği yüksek işgücü maliyetleri nedeniyle birliğin,istihdam yaratma konusunda yetersiz kaldığı ve esnek işgücü piyasaları ile rekabetedemediğine yönelik tartışmalar hız kazanmıştır. Bu gelişmeler sonucunda Avrupa, mal vehizmet piyasalarında artan rekabet ve hızlı değişim karşısında sosyal modelini revize etmegereği ile karşı karşıya kalmıştır.Bu çalışmada, Avrupa Birliği'nin hem rekabet gücünü artırabilme hem de sosyaldeğerlerine bağlı kalabilme adına istihdam politikalarında yaptığı reform niteliğindeki anlayışdeğişikliği irdelenmektedir. Bu anlayış değişikliği bağlamında Lizbon Zirvesi önemli birsüreç başlatmaktadır. On yıl içerisinde ?Avrupa'nın dünyanın en rekabetçi ve dinamik bilgiekonomisi haline getirilmesi, istikrarlı ekonomik büyümenin sağlanması ve daha çok işyaratılarak potansiyel tam istihdam hedefine ulaşılması? hedeflenmektedir. Bunun yanındazirve ile işgücü piyasalarında esneklik ihtiyacına vurgu yapılarak, değişen dünya koşullarınauyum sağlanması açısından işgücü piyasalarında ?iş güvencesi? sağlanmış bir esnekliksağlayabilme çabası içerisine girilmiştir.
Özet (Çeviri)
The European Union is a supranational organization established primarily foreconomic purposes. Social policy and employment issues within the organization were left tomember countries? disposal and no significant decisions were made related to social issues atthe union level until 1990s. With the increase of social issues after 1970s, social dimensionhas become a matter of primary importance in the EU. Social regulations gained paceparticularly in the 1990s and European Union formed a special ?European Social Model?according to the Union?s values and targets.The European Social Model is an approach based on high level social protection, jobsecurity and high salary. Stability and reconciliation atmosphere were established until theend of 1980s. As a result of the welfare losses with the globalization, economic growthstopped, inflation rose and unemployment rates reached to the highest levels in the recentyears. In addition, high labor costs stemming from social protection paved the way for thearguments on that the union is inefficient in creating employment and can not compete withflexible labor markets. As a result of these developments, the European Union faces the needof revising its social model in response to increasing competition and change in the goods andservices market.In this study, European Union?s new understanding change in its employment policiesto increase competition power and to secure social values is examined. In this context, theLisbon Summit has started an important process. Turning Europe into the most competitiveand dynamic knowledge economy, providing sustainable economic growth and reachingpotential full employment target by creating more employment opportunities are aimed at inten years. Besides, stressing the need for flexibility in labor markets with the summit, effortsto provide a flexibility ensuring job security in labor markets in order to adapt to changingworld conditions have been increased.