Bir din felsefesi sorunu olarak Kur'an'da dini tecrübe
The religious experience in the Koran as an issue of philosophy of religion
  1. Tez No: 204883
  2. Yazar: SERKAN SAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHSİN AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Psikoloji, Religion, Philosophy, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Tecrübe, Tecrübecilik, Dini Tecrübe, Kur'an, Kur'an'da Dinitecrübe, Mistisizm, Experience, Empiricism, Religious Experience, Koran, ReligiousExperience in the Koran, Mysticism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
?Bir Din Felsefesi Sorunu Olarak Kur'an'da Dini Tecrübe? adlı bu çalışma, Kur'an'ınkendine özgü yapısında dini tecrübe kavramını, onun çeşitlerini ve dini inanç için deliloluşunu araştırır ve açıklar.Tez dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümü, konunun anlaşılmasınısağlayacak kavramsal bilgileri sağlamaya yöneliktir. Bu yüzden bu bölümde tecrübe kavramı,felsefi bir akım olan tecrübecilik ve dini tecrübe nosyonu hakkında temel bilgiler verilmiştir.Araştırmanın ikinci bölümünde dini tecrübe, yaşanmış bir olgu olarak farklı dinlerdeve kültürlerde kısaca araştırılmıştır. Bu bölümde, Yahudi, Hıristiyan, Hindu, Budist ve slamdüşüncesi üzerinde durulmuştur.Çalışmanın asıl konusunu teşkil eden üçüncü ve dördüncü bölümler, Kur'an'da dinitecrübenin incelenmesine tahsis edilmiştir. Üçüncü bölümde, Kur'an'da geçen dini tecrübeörnekleri, ilgili pasajlar alıntılanarak araştırılmış, tasnif edilmiş ve incelenmiştir. Son bölümdeise, dini tecrübenin Kur'an'da delil olarak sunulması, dini inanca etkisi ve bunun bir uzantısıolarak dini bilinç oluşturması incelenmiştir.Sonuç olarak bu çalışma, Kur'an ve onun pasajlarının incelenmesine dikkat çekerekdini tecrübe çalışmalarına katkı sağlamayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
This dissertation titled ?The Religious Experience in the Koran as an Issue ofPhilosophy of Religion? explores and explains the notion of religious experience in the Koranwith its true nature, its varieties and religious experience as a testament to the faith.The dissertation consists of four chapters. The first chapter attempts at building aconceptual foundation in order to understand the issue. Therefore, the concept of experience,philosophical conviction of empiricism and the notion of religious experience are explored inthis chapter.In the second chapter, religious experiences as experienced phenomena have beenbriefly examined in different religions and cultures. Among these are the Jewish, Christian,Hindu, Buddhist and Islamic thought.The third and fourth chapters, which constitute the main parts of the dissertation, areallocated especially for religious experience in the Koran. In the third chapter, the instances ofreligious experience in the Koran have been explored, classified and examined with referenceto the relevant passages from the Koran. In the last chapter, having established that the Korangives consent to religious experience as evidence, two issues, namely, the effect of religiousexperience on the belief of the experiencer and religious experience as a means of buildingreligious consciousness have been explored in a certain extent.Consequently, this dissertation contributes to the studies of religious experiencedrawing attention to the Koran and analyzing its passages.