İlköğretim okulu yöneticilerinin yönetim becerileri ile grup etkililiği arasındaki ilişki
The relationship between managerial skills and group effectiveness skills of primary school administrators
  1. Tez No: 204910
  2. Yazar: MURAT ŞEKERCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AYPAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, okul yönetimi, yönetim becerileri, grup, grup etkililiği, Educational administration, principals, primary schools, managerialskills, group effectiveness
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırma; ilköğretim okulları yöneticilerinin yönetim becerileri ile grupetkililiği arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma ?ilköğretimokulu yöneticilerinin yönetim becerileri ile grup etkililiği arasındaki ilişki?konusuyla sınırlandırılmıştır. Öğretmenlerin görüşleri arasında anlamlı bir fark olupolmadığı ve görüşlerine kişisel özelliklerinin etki edip etmediği belirlenmiştir.Ayrıca yönetim becerileri ile grup etkililiği becerileri arasındaki ilişki incelenmiştir.Araştırma konuya ve amaçlara uygunluğu nedeni ile tarama modeli ile yapılmıştır.Anket ile elde edilen veriler, SPSS programında çözümlenmiştir. Yönetimbecerileri ile grup etkililiği becerileri ayrı ayrı önem sırasına konulmuş, frekanslar,istatistiki yüzdeler, ölçüt nokta ve grupların görüşlerini bulmak için aritmetikortalamadan yararlanılmıştır. Cinsiyet açısından öğretmenler arasındaki görüşfarklılıkları için t-testi, ölçüt dağılımını bulmak için standart sapma, çoklukarşılaştırmalarda aralarında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek için tekyönlü varyans analizi ve varyans analizi sonucunda anlamlı çıkanlar arasında LSDyapılmıştır.Araştırmada, yönetim becerilerinin ne derecede gerçekleştiği, grup etkililiğibecerilerinin ne derecede gerçekleştiği ve yönetim becerileri ile grup etkililiğiarasında bir ilişkinin var olup olmadığı incelenmiştir. Öğretmenlerin bu bölümlerdekatılma düzeyleri ?katılıyorum? derecesinde gerçekleşmiştir.Bulgulara göre; yöneticilerin yönetim becerilerine verilen puanların, grupetkililiği becerilerine verilen puanlardan daha yüksek olduğu görülmektedir. Yönetimbecerilerinden başlatma yapısı boyutu en az puan verilen boyuttur. Ancak, genelolarak yönetim becerilerinin ve grup etkililiği becerilerinin yüksek orandagerçekleştirildiği bulgusuna ulaşılmıştır. Yönetim becerileri ile grup etkililiğiarasındaki ilişkiyse pozitif yönlü olarak bulunmuştur. Araştırmanın ilköğretim okuluyöneticilerinin yönetim becerileri ile grup etkililiği ilişkisi konusunda yapılanilişkisel nitelikteki bir araştırma olması nedeniyle alana katkı sağlayacağıdüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the relationship between managerial skillsof primary school principals and group effectiveness. The research is focuses on teacherperceptions of the `relationship between management skills of primary school managers andgroup effectiveness?. Significant differences between teacher perceptions and their personalcharacteristics as well management skills and group effectiveness were found. Surveymethod was used.The data were collected form 401 teachers in the province of Çanakkale through aninstrument developed by Quast, L.N. & J.F. Hazucha (1992). The data analyzed with SPSSprogram. Managerial skills and group effectiveness skill sorted by their perceivedimportance, frequencies, percentages, means, and standart deviations were calculated. T-testto compare gender differences, ANOVA for multi-group comparisons, and Fisher?s LSDconducted to find out which groups significantly differ from each other.In this study, to what extend the managerial skills and group effectiveness as well aswhether there was a relationship between managerial skills and group effectiveness wereinvestigated. Teachers reported their level of agreement with the statements in these areas as?agree.?The findings indicated that teachers rated higher the principals on their managerialskills when compared to group effectiveness. Initiating structure rated lowest in principalmanagerial skills. However, overall, teachers rated principals high on both skills. There wasa positive relationship between principal managerial skills and group effectiveness skills.The study contributes to our knowledge basis by pointing out that here is a positiverelationship between managerial skills and group effectives in primary schools.