Geleceğe yönelik pazarlama anlayışında reklam-çocuk ilişkisi
An association of future marketing with special approach to advertising and children
- Tez No: 204954
- Danışmanlar: PROF.DR. DEMET GÜRÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Reklam Filmleri, Çocuk Değişimi, Tüketici Davranışı, Gösterge Analizi, Marketing, Advertisements, Child Instituonalized, Consumer Behavior, Semiotics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Günümüz çocuklarını tüketime yöneltmek için, pazarlamacılar gelenekselyöntemlerden vazgeçerek, stratejilerini küresel dünya ile uyumlu, yeni bir pazarlamaanlayışı içerisinde yapılandırmaktadır. Böylece, eski kuşaklardan daha geniş olanaklarlayetişen, sorumluluklarla daha erken tanışıp hızla olgunlaşan, sonuç olarak zor ikna olangünümüz çocuklarını yakından takip eden pazarlamacılar, onları, kendilerini yakınhissettikleri kavramlarla etkilemeye çalışmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı;televizyon reklamlarını analiz ederek günümüz Milenyum Kuşağı çocuklarının tüketimdavranışlarını güdüleyen kavramları belirlemektir.Genel olarak, pazarlama kavramı ve pazarlamanın tutundurma karmasıelemanlarından olan reklam kavramı birlikte ele alınmıştır. Bu genel çerçeve içerisinde,çalışmanın konusu olan günümüz çocuk tüketicilerinin satın alma davranışlarınıetkileyen ?demografik?, ?sosyo-kültürel? ve ?psikolojik? unsurlar değerlendirilmiş vetelevizyonun, çocukların en çok tükettiği kitle iletişim araçlarından bir tanesi olduğuizlenimi edinilmiştir. Çalışmanın sonunda; 2002 ve 2006 yılları arasında çekilmiş olan,çocuk unsurunun kullanıldığı, çocuklara ve yetişkinlere yönelik televizyon reklamları,göstergebilimsel çözümleme yöntemi ile analiz edilmiş ve mesajların ?ait olma?, ?güç?,?özgürlük?, ?eğlence? kavramlarını içerdiği gözlenmiştir. Bu bağlamda; reklamcıların,televizyon reklamlarını yapılandırırken, çocukların dünyasını takip eden bir tavırsergileme çabasında oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to lead children to consume certain products or services, contemporarymarketers build their strategies within a new marketing approach, abstaining fromtraditional methods yet harmonized with the global world. Marketers who observetoday?s children realize that these young consumers are difficult to persuade, and thustry to affect them by specific concepts. The main aim of this thesis is to determine, byanalysing television advertisements, the concepts that motivate Millenium Generationchildren?s consumption behaviours.In general, the concepts of marketing and advertising (discussed in promotion,one of the elements of a marketing mix) are discussed together. In this generalperspective, I evaluate ?demographic?, ?sociocultural? and ?psychological? factorsaffecting child consumer purchase behaviours and find that television is the masscommunication tool consumed most by children. After this evaluation, I applysemiology to analyze the television advertisements targetted to both adults and children,including kid factor, shot between 2002-2006. At the end, I observe certain recurringmessages in the advertisements, including concepts of ?belonging?, ?power?, ?freedom?and ?fun?. Thus at the end of my study I determine that advertisers, while structuringtelevision advertisements, try their best to follow the children?s world.