Yabancı dil dersinde pedagojik uygulama açısından sözcük öğretimi ve sözcük dağarcığını geliştirme yöntem ve tekniklerinin değerlendirilmesi
An evaluation of vocabulary teaching practice in foreign language classroom from the aspect of pedagogical application
  1. Tez No: 204973
  2. Yazar: ÖZER TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET AYGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Dil öğretimi, Kelime öğretimi, Language Teaching, Teaching Vocabulary
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İngilizce'de kelime öğretimi son yıllarda yeniden önem kazanmaya başlamıştır. Dilöğretimi ile ilgili geliştirilen çeşitli metodlar ve görüşler vardır. Modern dil öğretim metodlarıkelime öğretiminin önemini kabullenmiş ve genel olarak bu alan üzerinde detaylı çalışmalar,uygulamalar ve araştırmalar yapılmıştır.Bu çalışmada kelime öğretiminin farklı dil öğretim metodları ile ilişkili olarak tarihiçerisindeki gelişimi kısaca özetlenmiştir. Kelime öğrenirken kelimenin kendi dilimizdekikarşılığının dışında farkında olarak ya da olmayarak başka ne türlü bilgileri öğrendiğimizüzerinde durulmuştur.Kelime öğretiminde üzerinde durulması gereken bir başka önemli nokta da öğrencilerehangi kelimelerin öğretileceği konusudur. Bu konuyla ilgili olarak, ngilizcede ne kadarkelime olduğu, ngilizce'yi anadil olarak kullanan kişilerin ne kadar kelime bildiği, farklıöğretim ve ihtiyaç seviyelerine göre öğrencilerimize ne kadar ve hangi kelimeleriöğreteceğimiz konuları ele alınmıştır. Kelime öğrenimi hedef kelimelerin hatırlanması vegerekli durumlarda kullanılabilmesini de içerir. Bu çalışmada kelimelerin öğrenilmesi vehatırlanması ile ilgili süreçler, kelime öğretim teknikleri, kelime bilgisinin değerlendirilmesigibi hususlar ele alınmıştır.Ayrıca yapılan bir pilot öğretim uygulaması ile önceden denenmemiş ve bağlamsalolmayan öğrenme prensiplerine uygun bir teknik denenmiş ve yöntemin etkili olduğugörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In recent years, greater importance is attached to teaching vocabulary. There aredifferent methods and sights about language teaching. Modern language teaching methodsaccept the importance of teaching vocabulary and there are numerous studies, research andexperiments on this field.In this study, the historical development of vocabulary teaching is summarized inrelation with various language teaching methods. While learning vocabulary, alongside the L1equivalents of the words, we also learn many other things related to the vocabulary. Differentaspects of knowing a word are mentioned in our study.Another important issue is which words to teach. Under this heading, we tried to findanswers to such questions as; `How many words are there in English??, `How many words donative speakers know?? or `Which words to teach??. Learning a word also containsremembering and using the target vocabulary when necessary. Learning and rememberingprocesses of vocabulary is a recurrent issue which has been mentioned in this study. Also weexamined different vocabulary teaching techniques and ways of assessing vocabulary.In a teaching application, we measured the effectiveness of a de-contextualizedvocabulary teaching technique. The results revealed the effectiveness of the technique whichwere parallel to some previous studies.