The evalution of New Labour's European policy: Europe as the New Jerusalem
Yeni İngiliz İşçi Partisi'nin Avrupa politikasının evrimi: Yeni Kudüs-yeryüzü cenneti- olarak Avrupa
  1. Tez No: 204989
  2. Yazar: HASAN KESER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GALİP YALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz İşçi Partisi, Sosyal Demokrasi, Avrupa Kuşkuculuğu, Avrupalılaşma, British Labour Party, Social Democracy, Euroscepticism, Europeanisation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Tarihsel olarak, İngiliz İşçi Partisi'nin Avrupa bütünleşmesine yönelik tavır ve (siyasa)politikaları; somut bütünleşme adımlarını değişken derecelerde desteklemek ile inatçı birkarşı koyuş arasında salınagelmiştir. Önemli ve belirgin bir politika değişikliği, 1983sonrası meydana gelmiştir ve bu çalışmanın amacı, Avrupa politikasında görülen budeğişimin ve daha sonraki `Yeni' İşçi Partisi dönemindeki yöneliminin nedenlerini ortayakoymaktır. Neden ve gerekçeler, partinin genel dönüşümü kapsamında aranmakta ve partiideolojisi ile İngiliz ulusal ekonomi politiğinin gereksinimleri üzerine algılamalarındakideğişiklikler bazında değerlendirilmektedir. Çalışmanın araştırma alanı, parti içi ve partilerarası siyaset ile ekonomi politiğin kesişim alanını kapsamaktadır. Bu yönden, klasik siyasetsosyolojisi modellerinin yanısıra Neo-Marksist devlet kuramları ile Düzenleme Okuluyaklaşımlarından yararlanılmıştır. Savaş sonrası dönemi parti politikasını içerecek şekildetarihsel bir analize girişilmiştir. Aynı şekilde, parti politikasını ideolojik açıdankarşılaştırmak amacıyla, diğer Avrupa sosyal demokrat-sosyalist partilerin politikaları,İngiliz İşçi Partisi'nin yanısıra değerlendirilmiştir.Parti politika tercihlerinin, ulusal sosyo-politik kurumsal yapı tarafından son derece güçlübir şekilde etkilendiği ve şekillendirildiği öne sürülmektedir. Tezimiz, sermayeye yapısalbağımlılık teorisi ile birleştirilmiş bir tarihsel kurumsalcı analizin, yakın zamanlı `Yeni'dönemini kapsayacak şekilde İşçi Partisi'nin Avrupa politikasının seyir ve evriminiaçıklamak için oldukça inandırıcı bir yaklaşım oluşturduğu sonucuna ulaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
British Labour Party?s attitudes and policies towards European integration have historicallyoscillated between varying degrees of support for concrete integration steps and obstinateopposition to it. A major and pronounced volte-face on European policy occurred after1983 and the aim of this study is to locate the causes of this shift in European policy and itssubsequent course under `New? Labour period. The causes and motivations are searchedwithin the general transformation of the party and they are assessed according to thechanges in party?s ideology and its perceptions about the needs of British national politicaleconomy. The scope of the study covers the intersection area between intra/inter-partypolitics and political economy. On these areas, Neo-Marxist theories of state andRegulation Approach are utilised, as well as the classical political sociology models onparty politics. An historical inquiry on party policy encompassing the post-war period hasbeen undertaken. In a similar vein, in order to compare it on ideological grounds, otherEuropean social democratic-socialist party policies are analysed alongside the BritishLabour case.It is argued that party?s policy preferences are strongly influenced by and shaped accordingto the national socio-political institutional structure. The thesis comes to the conclusion thathistorical institutionalist analysis coupled with a `structural dependency to capital? theoryoffers a highly plausible explanation for the evolution of Labour Party?s policy course onEurope, including the recent `New? Labour period.