The Russian population in the Kazakh steppes
Kazak steplerinde Rus nüfusu
  1. Tez No: 204990
  2. Yazar: MUSTAFA CAN TEZİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL AYDINGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Rus, Kazak, Ulus Oluşumu, Sovyet Milletler Politikası, Etnik lişkiler, Kimlik Oluşumu, Russian, Kazakh, State Building, Soviet Nationalities Policy, Ethnic Relations, Identity Construction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez Kazak Steplerindeki Rus kimliğinin oluşumunu Rusların göç dalgaları ve devletpolitikalarının ve çeşitli dönemlerdeki Rus ve Kazak gruplar arasındaki ilişki örüntülerininetkilerini inceleyerek anlamayı amaçlar. Yapısalcı teori bu çalışmanın analizinde rehberolmuştur. Kazak Steplerindeki Rus kimlik oluşumu, temel sosyal, politik ve idari yenidenyapılanmaya paralel olarak gelişen ve bir birini takip eden üç tarihi dönem kapsamındaincelendi. Birinci dönem Rus mparatorluğu dönemidir. Bu dönemde Rus mparatorluğununyerleştirme politikaları bölgedeki Kazakların geleneksel toplum yapısını dönüştürerekKazaklarla Ruslar arasında yoğun etnik temaslara yol açtı. kinci dönem Rus yerleşimininyoğun olarak yaşandığı Sovyetler Birliği dönemidir. Sovyet politikaları, Rusluk olgusunuSovyet kimliğinin bir parçası olarak kuvvetlendirirken, aynı zamanda, çeşitli etnik guruplaraözerklik tanımıştır. Üçüncü dönem Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla başlayıp günümüzekadar gelen dönemdir. Bu dönemde yeni Kazak devleti kuruldu ve Kazak Steplerindeki Rusnüfusunun büyük bir kısmı bugünkü bağımsız Kazak Cumhuriyeti sınırları içerisinde kaldı.Bugün bölgedeki Rus nüfusu Kazak ulusu yaratma politikaları karşısınds yeni kimliksorunları ile karşılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to understand the formation of Russian identity in the Kazakh Steppes byexamining the migratory flows of Russians and the affects of state policies and patterns ofinter-ethnic relations between the Russians and the Kazakhs during different historicalperiods. Constructionist theory has guided the analysis of the research. The Russian identityformation in the Kazakh Steppes is examined within the context of three consecutivehistorical periods that correspond to fundamental social, political and administrative re-structuring. First is the period of the Russian Empire, during which the resettlement policy ofthe Empire shattered the traditional social structures of the native Kazakhs and entailedextensive inter-ethnic contact between the Russians and the Kazakhs. Second periodcorresponds to the period of the Soviet Union, which experienced the intensification ofRussian settlements in the Kazakh Steppes. The Soviet policy, while encouraging Russiannessas a component of Soviet identity, at the same time, granted autonomy to diverse ethnicentities. The third period, which corresponds to the current era starting with the disintegrationof the Soviet Union, witnessed the emergence of Kazakh State. A large potion of the Russianpopulation in the Kazakh Steppes remained in the independent Republic of Kazakhstan andface new challenges in terms of identity formation due to the Kazakh nation building policies.