Impacts of policy changes on Turkish agriculture: An optimization model with maximum Entropy
Türk tarımında politika değişikliklerinin etkileri: Maksimum Entropi ile bir optimizasyon modeli
- Tez No: 204988
- Danışmanlar: PROF.DR. EROL HASAN ÇAKMAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Tarımsal Sektör Modeli, Türkiye'nin AB Üyeliği, DTÖ, Pozitif Matematiksel Programlama (PMP), Maksimum Entropi (ME), Turkish Agricultural Sector Model, Membership of Turkey to the EU, WTO, Positive Mathematical Programming (PMP), Maximum Entropy (ME)
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Türkiye, 1963'den beri, AB ile bütünleşme konusunda ilerliyor. Üyelik, Türkiyeve AB arasında tarım malları ticaretinde tam bir liberalleşme öngörmektedir. Buliberalleşmenin etkileri, Türkiye ve AB'nin tarım politikalarının izleyeceği yolabağlıdır. Diğer taraftan, tarımsal korumalar Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)müzakerelerinde en sorunlu konu olmaya devam etmektedir. Değişik politika vesenaryo alternatiflerinin etkilerini değerlendirmek için doğrusal-olmayanmatematiksel programlama metoduna dayanan ekonomik modelleme yaklaşımıuygundur. Tezimiz, Türkiye için bir tarımsal sektör modeli kurarak, AB ileolabilecek bir ekonomik entegrasyonun ve/veya gerçekleşebilecek yeni bir DTÖanlaşmasının Türk tarım sektörü üzerindeki etkilerini incelemektedir. MaksimumEntropiye dayanan Pozitif Matematiksel Programlama (Heckelei ve Britz, 1999)çalışmamızın temel yaklaşımıdır. Model statik bir optimizasyon algoritmasınadayanmaktadır. AB ile ekonomik integrasyonun sonucunda, bitkisel ürün ihracatıazalarak, patlayan net hayvansal ürün ithalatını tolere edememektedir. Genel refahetkisi azdır. Tüketiciler düşen fiyatlardan faydalanmaktadırlar. Üreticilerinrefahında Ortak Tarım Politikası (OTP)'nın destekleri belirleyicidir. Diğertaraftan, Türkiye'nin DTÖ gümrük tarifesi taahhütlerindeki yüzde 15 azalma net etithalatını 250 milyon dolar artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkey moves towards integration with EU since 1963. The membership willinvolve full liberalization of trade in agricultural products with EU. The impact ofliberalization depends on the path of agricultural policies in Turkey and the EU.On the other hand, agricultural protection continues to be the most controversialissue in global trade negotiations of World Trade Organization (WTO). Toevaluate the impacts of policy scenarios, an economic modeling approach based onnon-linear mathematical programming is appropriate. This thesis analyzes theimpacts of economic integration with the EU and the potential effects of theapplication of a new WTO agreement in 2015 on Turkish agriculture using anagricultural sector model. The basic approach is Maximum Entropy based PositiveMathematical Programming of Heckelei and Britz (1999). The model is based on astatic optimization algorithm. Following an economic integration with EU, the netexport of crops declines and can not tolerate the boom in net import of livestockproducts. Overall welfare affect is small. Consumers benefit from declining prices.Common Agricultural Policy (CAP) supports are determinative for the welfare ofproducers. WTO simulation shows that a 15 percent reduction in Turkey?s bindingWTO tariff commitments will increase net meat imports by USD 250 million.