Facts, meanings and cosmologies: Bektashi responses to the abolition of religious orders in 1925
Olaylar, anlamlar ve kozmolojiler: 1925 yılında tekke ve zaviyelerin kapatılmasina Bektaşiler'in tepkileri
  1. Tez No: 204991
  2. Yazar: RABİA HARMANŞAH
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYKAN ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Din, Tarih, Anthropology, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Bektaşiler, tekke ve zaviyelerin kapatılması, kabullenme, tarihinyeniden yapılandırılması, kozmoloji, Bektashis, the abolition of religious orders, accommodation, reconstruction ofthe past, cosmology
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu tez, 1925 yılında çıkarılan tekke ve zaviyelerin kapatılmasına yönelik karara,Bektaşiler'in verdikleri tepkileri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu kanunun Bektaşilerüzerindeki etkisini anlamak için, söz konusu dönemde gazetelerde yayımlanmışBektaşilik ile ilgili üç yazı dizisini ve bir romanı analiz ederken, aynı zamanda Bektaşilertarafından sonraki yıllarda kullanılmaya devam eden söylemlerin de izlerini sürüyorum.Bektaşiler'in tekkelerinin yasaklanmasını rasyonelleştirdikleri ve haklılaştırdıklarıalternatif söylemleri nasıl geliştirdiklerini inceliyorum.Tekke ve zaviyelerin kapatılmasına yönelik 677 sayılı kanun, hem dönemin kanunyapıcıları hem de kanundan etkilenen dervişler tarafından çok farklı okumalara tabitutulmuştur. Bu tezde, Bektaşiler'in yorumlarını empatik bir bakış açısı ile vermeyeçalışırken, onların bu karara karşı homojen bir duruş sergilediklerini söylemeninimkansızlığını ifade ediyorum. Bektaşiler'in kozmolojileri tarafından belirlenenalgılayışları ciddi bir çeşitlilik arz etmekte ve verdikleri tepkiler devlet politikasının serteleştirisinden kanunu kabullenmeye yönelik yaratıcı stratejilere kadar uzanmaktadır.Bektaşiler'in kullandıkları stratejilerin kabullenme olarak tanımladığım stratejilerçerçevesinde ortak örüntüler sergilediklerini iddia etmekle birlikte, bu stratejilerinBektaşiler tarafından kullanımlarının da kendi içlerinde arz ettikleri öznelliğinkavranmasının önemini vurguluyorum. Bu anlamda, bu tezde, tarihsel bir olayüzerinden, Bektaşiler'in ?bugünü? kurmak ve haklılaştırmak için ?geçmişi? nasıldönüştürüp kabullendiklerini inceliyorum.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates Bektashi responses to the abolition of religious orders inTurkey in 1925. In order to understand the immediate impact of the legislation amongBektashis, I analyze three series of articles and a novel written in that period, while alsotracing the repercussions of similar narratives which were continued to be used byBektashis in the subsequent decades. I, thereby, explore the ways in which Bektashisdeveloped alternative narratives rationalizing and justifying the abolition of theirreligious order.Since its proclamation, Law #677 regarding the abolition of religious orders hasbeen subjected to many different readings by both the decision-makers of that period andthe dervishes who were affected by the Law. In this thesis, I try to give an empatheticaccount of Bektashi readings, and argue that it is impossible to present a homogeneousstance by Bektashis towards the abolition of their religious orders, since there is a greatdiversity in their perceptions of the legislation, which are shaped by Bektashicosmologies. Bektashis? responses range from their harsh criticisms of the state policy totheir imaginative strategies for accommodating the legislation. While arguing thatBektashis? strategies exhibit common patterns that take shape around the strategies whichI identify as accommodation, I still point out the significance of grasping the subjectivitywithin these strategies. Thus, in this thesis, through the analysis of an historical event, Iexplore the ways in which Bektashis transform and accommodate ?the past? forconstructing and legitimizing ?the present?.