The relationship between regional policy and regional state aid policy in the European Union and implications for Turkey
Avrupa Birliği'nde bölgesel politika ile bölgesel devlet yardımları politikası arasındaki ilişki ve Türkiye açısından değerlendirilmesi
- Tez No: 204992
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYLİN EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Economics, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: bölgesel politika, bölgesel devlet yardımları, bölgeselkalkınma, Avrupa Birliği, Türkiye, regional policy, national regional aids, regional development, EuropeanUnion, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu tezin amacı, Avrupa Birliği'ndeki bölgesel politika ile bölgesel devletyardımları politikası arasındaki ilişkiyi araştırmak ve bu ilişkinin, hem AB hem deüye ülke bölgesel politika yaklaşımlarının değişimine etkilerini, özellikle AB'yekatılım sürecinde Türkiye'deki bölgesel politikaya etkilerini dikkate alarakdeğerlendirmektir. Bu tez, AB'deki bölgesel politika ve bölgesel devlet yardımlarıpolitikasına ilişkin eleştirel bir inceleme yaparak, Birliğin 2004 yılındakigenişlemesinin ardından bölgesel politika için olası seçenekleri ortaya koymaktadır.Bölgeler arası eşitsizliğin artmasına rağmen AB'de bölgesel politikaya ayrılanfonlarda önemli bir artış olmaması ve üye ülkelerin verdiği bölgesel devletyardımlarına sıkı düzenlemeler getirilmesi nedeniyle, özellikle az gelişmiş üyelerinulusal büyüme ile bölgesel gelişmişlik farklılıkların azaltılması hedefleri arasında birtercih yapmaları gerektiği ortaya koyulmuştur. Bu nedenle, AB'de rekabet gücününarttırılması ve bölgesel farklılıkların giderilmesi arasında doğru bir dengeyeulaşılması, bölgesel kalkınma için verilen ulusal fonların ve AB fonlarının eşgüdümünü gerektirmektedir. Bu bulgu Türkiye açısından değerlendirildiğinde ise,kısa dönemde AB ile arasındaki gelişmişlik farkını azaltmak ve uzun dönemdebölgesel eşitsizlikleri gidermek için, Türkiye'deki bölgesel politikanın ve bölgeseldevlet yardımları politikasının, bölgesel politikaya verilen ulusal fonların ve ABfonlarının stratejik bir şekilde eş güdümlü hale gelmesini sağlayacak şekilde yenidendüzenlenmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to investigate the relationship between regional policyand regional state aid policy in the European Union and to evaluate the implicationsof this relationship on the transformation of the regional policy approach of both theEU and the member states with specific focus on the implications for Turkishregional policy in the process of EU accession. After providing a critical review ofregional policy and regional state aid policy in the EU, this thesis lays out thepossible alternatives for regional policy following the enlargement of the Union in2004. The analysis shows that in the absence of a significant increase in the fundingdirected to regional policy at the EU level despite an increase in regional disparitiesand as a result of more strict regulations on regional state aids granted by memberstates; a trade-off exists, especially for less-prosperous member states, betweennational growth and reduction of regional disparities. Thus, achieving a properbalance between competitiveness and cohesion in the EU necessitates thecoordination of national and EU level funding for regional development. Theimplications for Turkey is that in order to achieve national convergence with the EUin the short run and to reduce regional disparities in the long run, Turkey needs torevise its regional policy and regional state aid policy as to strategically coordinatenational and EU regional policy funding.