Social and economic resources and physical abuse against women by their husbands
Sosyal ve ekonomik kaynaklar ve eşleri tarafından kadınlara uygulanan fiziksel şiddet
- Tez No: 204993
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: violence, domestic violence against women, resource theory
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, eşleri tarafından kadına yöneltilen şiddeti, kaynak teorisi ve onunkavramlarıyla incelemiştir. Kadına yönelik şiddet yaygın ve tüm toplumlardagörülen sosyal bir problemdir. Son yıllarda aile içi şiddet üzerinde yapılançalışmalar kadınlara yönelik ayrımcılığa ve kadınların savunmasızlığına kamu oyudikkatini çekmiştir.Kaynak teorisine göre ekonomik değişkenler, prestij, güç ve akrabalık gibi temelkaynaklar aile içi şiddeti açıklamak için önemli faktörlerdir. Bu kaynaklar gücüngöstergesidir ve erkeğin bu kaynaklara ulaşamaması ya da kadının bu kaynaklaraulaşması aile içindeki güç dengelerini etkileyebilir ve çatışmaya neden olabilir.Anahtar Kelimeler : Şiddet, kadına yönelik aile içi şiddet, kaynak teorisiv
Özet (Çeviri)
This study was undertaken with the objective of analysis of domestic violenceagainst women by their husbands in terms of resource theory and its concepts.Domestic violence against women is a widespread social problem that can beobserved in all societies. Studies on domestic violence in the past ten years werean important mechanism for bringing many women?s experiences ofdiscrimination and vulnerability to public attention.According to resource theory, major sets of resources like economic variables,prestige, force, and kinship are significant factors to explain domestic violenceagainst women. These resources are indicators of power and the lack of ability ofmen to reach these resources or women?s ability to get these resources can affectpower relations in the family and cause conflict.