Social differentiation in Çayönü and Abu Hureyra through burial customs and skeletal biology
Ölü gömme gelenekleri ve iskelet biyolojisi ışığı altında Çayönü ve Abu Hureyra'da sosyal farklılaşma
- Tez No: 205017
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ BURCU ERCİYAS, YRD. DOÇ. DR. HALİL TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Arkeoloji, İstatistik, Anthropology, Archeology, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Çanak-Çömleksiz Neolitik, Sosyal Farklılaşma, Ölü Gömme Gelenekleri, skelet Biyolojisi, Correspondence Analiz, Pre-Pottery Neolithic, Social Differentiation, Burial Customs, Skeletal BiologyCorrespondence Analysis
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada Neolitik Dönemde sosyal yapı ve sosyal farklılaşma araştırılmıştır.Çalışmada hem arkeolojik hem de antropolojik verilerden faydalanılmıştır; ve ölü gömmegelenekleri ve iskelet biyolojisinin bu tip bir çalışmada birer parameter oluşturupoluşturamayacağı araştırılmıştır. Çalışmanın yapılabilmesi için Çayönü Tepesi ve AbuHureyra yerleşimlerinin verilerinden yararlanılmıştır.Mezar tipleri ve mezar eşyaları incelenirken veriler sayısallaştırılmış ve basit grafiklerlesunulmuştur. Daha sonra Correspondence analiz yöntemi kullanılarak verilerin arasındakifarklılıklar ve benzerlikler istatistiksel olarak araştırılmıştır. Antropolojik veriler dahaönce yapılan çalışmaların yeniden yorumlanmasına dayanmaktadır; ancak yine aynıistatiksel yöntemler kullanılarak yaş ve cinsiyet dağılımları incelenmiştir.Sonuç olarak da her iki yerleşimlerin verileri hem kendi içlerinde hem de birbirleriylekarşılaştırılarak sosyal farklılaşma ile ilgili ip uçları yakalamaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the social structure of Neolithic Period. To do this, bothphysical anthropological and archaeological data are used, and it is sought after whetherburial customs and skeleton biology can be a parameter to understand social organizationof a concerned area in a given time period. For this thesis the data comes from AbuHureyra and Çayönü.Quantified data of burial types and grave goods are used in order to create descriptivestatistical graphics. Then, correspondence analysis is employed to detect statisticalsignificance in data sets, if exists. Anthropological data is stemmed from previousresearchers. On the other hand, they were still used to investigate sex and agedistributions with the same tools employed before.As a final study two settlements are compared within and with each other to chase theclues for social differentiation.