The Kinet höyük MBII building the levantine palace tradition in eastern Cilicia
Kinet Höyük Orta Tunç II dönemi binası Doğu Kilikya saray mimarisinde Doğu Akdeniz etkisi
- Tez No: 205018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ERCİYAS, DOÇ. DR. MARİE-HENRİETTE GATES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Kinet, Kilikya, Orta Tunç Çağı, Kinet, Cilicia, Middle Bronze Age
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Kinet Höyük Doğu Kilikya`da skenderun körfezinde bulunan farklıdönemlere ait katmanları barındıran 3.3 hektarlık bir alana yayılı bir yerleşkedir.Araştırmanın konusunu höyüğün doğu terasında bulunan Orta Tunç Çağı II(M.Ö. 1800-1600) dönemine gelen yanmış bina kompleksi oluşturmaktadır.Binanın ortaya çıkartılan 50 m`lik kısmı O.T. II anıtsal mimarisinin DoğuAkdeniz sitiline iyi bir örnektir. Bu tezin ana amacı, bu binanın bulunduğuortamdaki fonksiyonel yapısını anlamak ve mimari açıdan bu binayı Anadolu,Suriye ve Doğu Akdenizdeki diğer benzerleri ile karşılaştırarak kültüreletkileşimin düzeyini belirlemektir. Tezin dördüncü bölümünde Kinet Höyükanıtsal mimarisi ve yerleşkenin yüzölçüsel tezatlığı baz alınarak höyüğünyüzölçümü ve yerleşkesi ile orantılı olarak benimsenmiş genel söylemler tekrarincelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Kinet Höyük with its 3.3 ha size, is a multi-period site located on theskenderun Gulf of Eastern Cilicia .The research subject is: Middle Bronze II(1800-1600B.C) burnt building complex located in the east terrace of the mound.The part of the building that has been exposed is representing the generalcharacteristics of the Levantine style monumental architecture of MBII with its50m exposure. The primary goal of the thesis is to understand the function of thisspecific building in its local context and to compare the building with similarbuildings in Anatolia, Syria and the Levant to see the cultural interaction that isvisible in the architectural evidence. The widely accepted conventions for themound size and the settlement activity patterns are re-examined in the finalchapter on the basis of the contradictory relationship between the size of thesettlement and the monumental architecture at Kinet Höyük.