Woman's labor and poverty: The case of Eskisehir province in Turkey
Kadın emeği ve yoksulluk: Türkiye'de Eskişehir ili örneği
- Tez No: 205016
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET C. ECEVİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın Yoksulluğu, Kadın Emeği, Üretim, Yeniden Üretim, Ataerkillik, Türkiye, Woman?s Poverty, Woman?s Labor, Production, Reproduction, Patriarchy, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 326
Özet
Bu çalışma yoksul kadınların yoksulluğa karşı mücadelede emeklerini üretim veyeniden üretim süreçlerinde nasıl kullandıklarını ve bu sürecin kadınlarınyoksullaşması üzerindeki etkilerini kadınların bilgisine başvurarak eleştirel olarakincelemektedir. Kadın yoksulluğunun maddi temeli, toplumsal yeniden üretimsüreçlerinde kullanılan kadın emeğinin çift yönlü değersizleşmesi olarakkavramsallaştırılmaktadır. Bunun yansıra, ataerkil, kültürel ve ideolojik yapı veilişkiler kadın yoksulluğunun diğer belirleyenleri olarak ele alınmaktadır. Buçerçevede kadın yoksulluğu Eskişehir'de düzenli ve düzensiz çalışan, evkadını,evli ve bekar anne olan 120 kadınla gerçekleştirilen bir alan araştırmasınadayanarak incelenmektedir. Yoksulluğun analiz birimi hane halkıdır. Kadınlarınyoksulluk deneyimleri şu alanlarda sorgulanmaktadır. Üretim sürecinde kadınemeği, kadının ev içi emeği, kadınların toplumsal yaşama katılım, kadına karşışiddet, kadınların yoksulluk algısı ve güç ilişkilerindeki konumları.
Özet (Çeviri)
This study examines critically how women in poverty use their labor in theproduction and reproduction processes against poverty and the effects of theseprocesses on women becoming poor referring to women?s knowledge. Thematerial foundation of women?s poverty is conceptualized as a two-waydevaluation of women?s labor used in social reproduction. Patriarchal, culturaland ideological structures and relationships are studied as other determinants ofwomen?s poverty. In this framework, women?s poverty studied based on a fieldresearch conducted on 120 women in Eskişehir province, consisting of regularand irregular workers, housewives, married and single mothers. Household is thebasic unit of analysis of women?s poverty. The scope that women?s povertyexperiences are questioned are the following: women?s labor in productionprocess, women?s domestic labor, women participating in social life, violenceagainst women, their perception of poverty and their place in power relations.