Local reactions to a national road project: The case of Black Sea coastal road project, Turkey
Ulusal bir yol projesine yerel tepkiler: Karadeniz sahil yolu projesi örneği, Türkiye
- Tez No: 205023
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HELGA RİTTERSBERGER-TILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz Sahil Yolu Projesi, çevre hareketleri, yol protestoları, aktivistler, Türkiye, Black Sea Coastal Road Project, environmental movements, road protests, activists, Turkey
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de Karadeniz Sahil Yolu Projesine karşı geliştirilençevre hareketinin, hareketlilik dinamiklerini ve etkilerini anlamaktır. Çalışma,Türkiye'de ilk kez ulusal bir yol projesine karşı oluşan bir muhalif hareketi araştırdığıiçin orijinaldir. Karadeniz Sahil Yolu Projesi Türkiye'deki başlıca altyapıyatırımlarından biridir. Bütün Doğu Karadeniz bölgesini içeren geniş bir coğrafi alanıkapsamaktadır ve bölgedeki bazı il ve ilçeler projeye karşı deniz dolgusu metoduna vesahillerin yok edilmesine itiraz eden bir muhalif hareket oluşturmuşlardır. Çalışmanınsaha çalışması Doğu Karadeniz bölgesindeki yedi il ve ilçede gerçekleştirilmiştir. Bu ilve ilçeler oluşturdukları muhalif hareketin, hareketlilik dinamikleri, taktikleri vesonuçları açısından incelemiştir. Asıl analiz, değerlendirme yaklaşımı ve nitelikselaraştırmaya dayalıdır. Saha çalışması 16-24 Mart 2002 ve 13-20 Nisan 2006tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. Derinlemesine görüşmeler ve odak grup toplantısı veritoplama teknikleri olarak kullanılmıştır. Çalışma yapılan yedi olay-bölge muhalifhareketlerinin hareketlilik dinamikleri, taktik ve sonuçları açısından farklılıkgöstermişlerdir. lçelerde en önemli hareketlilik faktörü politik parti bağları ve ekonomikfırsat olanaklarıdır. Projenin hükümet politikasının bir parçası olması ve bölgedeyaşayan halk tarafından yolun çok önemli bir ihtiyaç olarak algılanması muhalifhareketin dinamiklerini, taktiklerini ve sonuçlarını etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to understand the mobilization dynamics and impactsof the environmental opposition movement against the Black Sea Coastal Road Projectin Turkey. The study is original in the sense that for the first time an oppositionmovement against a national road project was realized in Turkey. The Black Sea CoastalRoad Project is one of the main infrastructure investments in Turkey. It covers a largegeographical area, Eastern Black Sea Region, and some districts/provinces in the regionformed an opposition movement against the project which objected to sea-filling methodand destruction of coasts.The fieldwork of the study was conducted in seven districts/provinces of Eastern BlackSea Region. They were investigated in terms of their mobilization dynamics, tactics andthe outcomes of the opposition movement. The main analysis is based on an evaluativeapproach and qualitative research. The fieldwork of the study was conducted in theperiods of March 16, 2002 to March 24, 2002 and April 13, 2006 to April 20, 2006. In-depth-interviews and focus groups with local activists are used as data collectiontechniques. The seven cases-regions displayed some differences in their oppositionmovement in terms of the mobilization, tactics and the outcome. In the districts, mostcrucial for mobilization were the political party affiliation and the economic opportunitystructures. The project being a part of governmental policy and the perception by thepublic, living in the region that the road is needed strongly affected dynamics, tacticsand outcomes of the movement.