The practice of journalism in Turkey as to the views of Turkish parliament journalists
Türk parlamento gazetecilerine göre Türkiye'de gazetecilik pratikleri
- Tez No: 205024
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET RAŞİT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Gazetecilik pratikleri, gazetecilik ilkeleri, medya vesiyaset, parlamento gazetecileri, Journalistic practices, journalistic principles, media andpolitics, parliament journalists
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Gazetecilerin nesnel, yansız, dengeli haber aktarımına ve etik kurallarabağlılığı demokrasi için yaşamsal bir gereklilik olarak görülmektedir. Butez, genel anlamda, Türkiye'deki yerleşik gazetecilik pratiklerinidemokratik beklentilere uygun şekilde, genel kabul görmüş gazetecilikilkelerine göre şekillenip şekillenmediğini ortaya koymayıamaçlamaktadır. Bu amaç çerçevesinde, 2003 yazında kariyerlerinin birdöneminde parlamento gazeteciliği yapmış bir grup gazeteciyle yapılanmülakatlarda, gazetecilere, ağırlıklı olarak haber yapım süreci üzerindeetkisi olabilecek unsurlara ilişkin sorular yöneltildi ve çalışmada medyasiyaset ilişkilerinin karmaşık yapısından kaynaklanabilecek olumsuzsonuçlara özel önem atfedildi. Mülakatların analizi, Türk gazetecilerin,Türkiye'de gazeteciliğin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu, hattabir tür ?dejenerasyon?la tanımlanabileceğini düşündüğünü ortayakoyuyor.
Özet (Çeviri)
Journalists? commitment to an objective, impartial, balanced way ofreporting and their respect for ethical norms are considered a vitalprerequisite for democracy to be carried out. The general purpose of thisthesis is to reveal whether established journalistic practices in Turkeyare shaped through commonly acknowledged professional principles ina way that is compatible with democratic expectancies. In order toachieve this goal, a group of journalists were interviewed in the summerof 2003 who worked as parliament journalists at some time in theircareers. They were asked several questions mainly concerning thefactors that might have influence on the processes of news making witha special emphasis on the negative consequences of the complexstructure of media-politics relationships. The analysis of the interviewsreveals Turkish journalists? views that journalism in Turkey is facedwith serious problems and even may be characterized by a high degreeof ?degeneration?.