The effects of varied text structures and response formats on the reading comprehension
Değişik metin yapılarının ve yanıt türlerinin okuma üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 205022
  2. Yazar: MEHMET ALİ YILIK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL DALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuduğunu anlama, metin yapısı, dilin testedilmesi, yeterlik, Reading comprehension, rhetorical organization, language testing, proficiency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma değişik metin yapılarının ve yanıt türlerininüniversite düzeyindeki Türk öğrencilerin okuma sınavındakibaşarıları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Daha açık birşekilde ifade etmek gerekirse, bu araştırma, metin yapılarınınfarkında olmanın, okuduğunu anlama ve bunun test edilmesiüzerine etkilerini değişik yöntemler kullanarak incelemektedir.Araştırmada öncelikle metin yapıları, yanıt türleri vebunların okuduğunu anlama üzerine etkilerini konu alanaraştırmalar kısaca gözden geçirilmiştir. Daha sonra bir okumadeneyinin sonuçları verilmiştir. Bu deneyde, dört grupta ileridüzey yabancı dil öğrencileri (yüz öğrenci) tanımlama ve sebep-sonuç metin yapıları ile yazılmış iki ngilizce metni okumuşlardır.Daha sonra, öğrencilerin bu metinleri anlama seviyeleri çoktanseçmeli ve boşlukları uygun bir kelimeyle doldurma esasınadayanan kısa cevaplı test olmak üzere iki farklı yanıt türü içrerensınavlarla ölçülmüştür. Bu sınavlar 2006-2007 akademik yılı güzdöneminde, Başkent Üniversitesi ngilizce Hazırlık Bölümü'ndedeğişik bölümlerden gelen birinci sınıf öğrencilerineuygulanmıştır.Araştırma dönemi bittikten sonra, toplanan veri MicrosoftExcel ve SPSS tablolarına aktarılmış ve bağımlı iki örneklem t-testi istatistik yöntemiyle analiz edilmiştir. Yapılan bu analizedayanılarak, çalışma için oluşturulan varsayımlar elde edilensonuçlarla karşılaştırılmış ve bu varsayımların sonuçlarcadoğrulanıp doğrulanmadığına bakılmıştır.Araştırma, değişik metin yapılarının deneklerin okumasınavı başarısını etkilediğini ortaya koymuştur. Fakat, değişikyanıt türlerinin deneklerin okuma sınavı başarısı üzerinde biretkisi olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu tez sonuçlarınyorumlanması ve tartışılması ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research study examines the effects of varied textstructures and response formats on Turkish university students?reading comprehension test performance. More precisely, itdeals with investigating the effects of awareness of rhetoricalorganization on reading comprehension and on testing ofcomprehension through different procedures.First, a short review of the relevant research on the textstructure and response formats and their effects on readingcomprehension is presented. Then, the results of a readingexperiment are given. In this experiment, four groups of upper-intermediate level EFL students (100 students) read two Englishpassages written in ?description? and ?cause-effect? rhetoricalorganization formats. Then, their comprehension of the textswas tested through a cloze procedure and a multiple choice test.The tests were carried out on first year university students fromdifferent departments at the English Language Department ofBaşkent University during the 2006-2007 Academic Year FallSemester.After the research period finished, the data collectedthroughout the research period were transferred into MS Exceland SPSS spreadsheets and analyzed using the statisticalprocedure of the paired samples t-test. Relying on the analysis ofthe data, the hypotheses formulated for the study were weighedagainst the results in order to see if they were confirmed orrejected.The study showed significant difference between the variedtext structures and subjects? reading comprehension testperformance. However, there was not any significant differencebetween the different response formats and the subjects? readingcomprehension test performance. Finally, the thesis ends with aninterpretation and discussion of the results of the study.