Predictors of shyness among university students: Testing a self-presentational model
Üniversite öğrencilerinde utangaçlığın yordayıcıları: Bir benlik sunumu modelinin incelenmesi
- Tez No: 205026
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik Sunumu, Utangaçlık, Olumsuz Değerlendirilme Korkusu, Sosyal Kaygı, Self-Presentation, Shyness, Fear of Negative Evaluation, Social Anxiety
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinde utangaçlığın benlik sunumu yordayıcıları,başkalarınca belirlenen mükemmeliyetçilik, algılanan sosyal beceriler ve algılanananne-baba tutumlarının olumsuz değerlendirilme korkusu ve benlik saygısı ileetkileşerek utangaçlığı ne ölçüde yordadığının incelendiği nedensel bir modelkullanılarak test edilmiştir. Araştırmanın örneklemini Orta Doğu TeknikÜniversitesi'nden tabakalı seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilmiş 497 (287 kız ve210 erkek) lisans öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama işleminde OlumsuzDeğerlendirilme Korkusu Ölçeği Kısa Formu, Cheek ve Buss Utangaçlık Ölçeği,Başkalarınca Belirlenen Mükemmeliyetçilik Ölçeği, Rosenberg Benlik SaygısıÖlçeği, Sosyal Beceri Envanteri Kısa Formu ve Anne-Baba Tutum Ölçeğikullanılmıştır. Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği Kısa Formu, Cheek veBuss Utangaçlık Ölçeği ve Sosyal Beceri Envanteri Kısa Formu'nun geçerlik vegüvenirlikleri için pilot uygulamalar yapılmıştır. Verilerin analizinde, nedenselmodeli test etmek üzere yol (path) analizi kullanılmıştır.Sonuçlar, olumsuz değerlendirilme korkusunun ve başkalarınca belirlenenmükemmeliyetçiliğin utangaçlığı olumlu; benlik saygısının ve algılanan sosyalbecerilerin ise olumsuz yönde yordadığını göstermiştir. Başkalarınca belirlenenmükemmeliyetçilik ve algılanan anne-baba kontrol/denetim, olumsuzdeğerlendirilme korkusunu olumlu yönde; benlik saygısı ise olumsuz yöndeyordamıştır. Benlik saygısının, algılanan sosyal beceri ve algılanan anne-babapsikolojik özerklik ve kabul/ilgiden olumlu; başkalarınca belirlenenmükemmeliyetçilikten olumsuz yönde etkilendiği bulunmuştur.Bu sonuçlar, olumsuz değerlendirilme korkusunun, utangaçlık ile başkalarıncabelirlenen mükemmeliyetçilik arasında; utangaçlık ile algılanan anne-babakontrol/denetim arasında; ve utangaçlık ile benlik saygısı arasında bir ara değişkenolduğunu göstermektedir. Ayrıca benlik saygısının utangaçlık ile başkalarıncabelirlenen mükemmeliyetçilik; utangaçlık ile algılanan sosyal beceriler; utangaçlıkile anne-baba psikolojik özerklik; ve utangaçlık ile anne-baba kabul/ilgi arasında birara değişken olduğun bulunmuştur. Bulgular, utangaçlığa benlik sunumu yaklaşımıçerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study investigated self-presentational predictors of shyness amonguniversity students via a mediational causal model, in which socially-prescribedperfectionism, perceived social skills, and perceived parental attitudes were proposedto interact with fear of negative evaluation and self-esteem to predict shyness. Thesample consisted of 497 undergraduate students (287 females, 210 males) selectedfrom Middle East Technical University by stratified random sampling. Brief Fear ofNegative Evaluation Scale, Revised Cheek and Buss Shyness Scale, Socially-Prescribed Perfectionism Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale, Social SkillsInventory-Short, and Parental Attitude Scale were used in data collection. Pilotstudies were conducted for assessing the reliability and validity of Brief Fear ofNegative Evaluation Scale, Revised Cheek and Buss Shyness Scale, and Social SkillsInventory-Short. Path analysis was utilized to test the causal model.The results revealed that shyness was positively predicted from fear of negativeevaluation and socially-prescribed perfectionism; and negatively from self-esteemand perceived social skills. Fear of negative evaluation was predicted positively fromsocially-prescribed perfectionism and perceived strictness/supervision from parents,and negatively from self-esteem; whereas self-esteem was predicted positively fromperceived social skills, perceived parental psychological autonomy andacceptance/involvement, and negatively from socially-prescribed perfectionism.These findings suggested that fear of negative evaluation partially mediated therelationship between shyness and socially-prescribed perfectionism; betweenshyness and perceived parental strictness/supervision; and between shyness and self-esteem. In addition, self-esteem partially mediated the association of shyness withsocially-prescribed perfectionism; with perceived social skills; with parentalacceptance/involvement; and with parental psychological autonomy. Findings arediscussed within the self-presentational framework of shyness.