The issue of management of the waters of the Euphrates and Tigris basin in international context
Uluslararası bağlamda Fırat ve Dicle sularının yönetimi meselesi
  1. Tez No: 205025
  2. Yazar: İLHAN SAĞSEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞEGÜL KİBAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Fayda paylaşımı, Türkiye, Irak, Suriye, Su meselesi, Kendi kendineyeterlilik, Türkiye-Suriye İlişkileri, Türkiye-Irak İlişkileri, İşbirliği, Benefit-sharing, Turkey, Iraq, Syria, Water Issue, Self-sufficiency, Turkey-Syrian Relations, Turkish-Iraqi relations, Cooperation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezin ana argümanı şu şekildedir; Türkiye, Suriye ve Irak'ın enerji, tarım,sağlık, çevre, sanayi, ticaret ve ulaştırma gibi suyla ilgili sektörlerde geniş birişbirliği atmosferi oluşturabilirlerse, aralarındaki su tahsisi konusundakianlaşmazlığı çözebilirler. Bu bağlamda, cevap aranan temel sorular şunlardır; ?suprobleminin çözümü ile ilgili teorik çerçeve nedir, su sorunu ile ilgili kıyıdaşülkeler arasındaki gelişmeler ve ilişkiler nelerdir, Nile Basin Initiative ve SouthAfrican Development Community gibi işbirliği örnekleri Fırat ve Dicle nehirsistemindeki işbirliği çabalarına örnek olabilir mi, Fırat ve Dicle nehir sistemininkıyıdaş ülkeleri arasındaki ilişkiler 1990'lı yıllardan sonra nasıl gelişmiştir?? Buçerçevede, tez dört ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm bölgedeki suprobleminin çözümüne yönelik teorik çerçeveyi saptamaktadır. Bu çalışmanınikinci bölümde, Türkiye, Suriye ve Irak arasındaki su sorunu, kıyıdaş ülkelerinkonu ile ilgili pozisyonları ve su ile ilgili görüşmelerin analizi bağlamındadeğerlendirilecektir. Üçüncü bölümde, bu konunun çalışılmasındaki temeldüşünce, Nile Basin Initiative ve South African Development Community gibiişbirliği örneklerinden dersler çıkarmaktır. Son bölüm, enerji, tarım, sanayi,ticaret, ulaştırma, sağlık ve çevre gibi su ile ilgili sektörlere odaklanarak Türkiye-Suriye ve Türkiye-Irak ilişkileri analiz edilecektir. Bu bağlamda, bu tezde bazısonuçlara ulaşılmıştır. Birinci sonuç, su Türkiye, Suriye ve Irak için hayati birkaynaktır. Bu kaynak sadece tarım için değil aynı zamanda da hidroelektriküretimi için de önemlidir. İkinci sonuç, alt çığır ülkeleri, Suriye ve Irak, GAP'ıkıyıdaş ülkeler arasındaki gergin ilişkilerin temel nedeni olarak görmüşlerdir veTürkiye'yi hem Suriye'nin hem de Irak'ın gelecekteki tarımsal projelerine zararvermekle suçlamışlardır. Üçüncü sonuç, 1998 Adana Protokolü ve 2000 yılındaBashar Assad'ın Suriye devlet başkanı olması Türkiye-Suriye ilişkilerini pozitifyönde etkilemiş ve ilişkilerde bir dönüm noktası olmuştur. 1991 yılındaki KörfezKrizi ile durma noktasına gelen Türkiye-Irak ilişkileri 2003 yılındaki ikincioperasyonla gelişmeye başlamıştır. Dördüncü sonuç, bu gelişen ilişkiler üçkıyıdaş ülke arasında sorun olmaya devam eden su meselesinin çözümükonusunda büyük bir önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
The main argument of this thesis is that Turkey, Syria and Iraq can solve theirdisagreements about water allocation, if these countries can develop broadercooperation framework comprising other water related development sectors suchas energy, agriculture, health, environment industry, trade and transportation.Within this context, the key questions that should be raised are, ?what is thetheoretical framework related to solving water issue, what are the relations anddevelopments among the riparians concerning water problem, can the cooperativecases such as the Nile Basin Initiative and the South African DevelopmentCommunity be example for the cooperative efforts in the Euphrates-Tigris RiverBasin, how have the political and economic relations developed since the 1990samong the riparian countries of the Euphrates-Tigris river basin?? Accordinglythe thesis contains four main parts. The first chapter will be setting of a theoreticalframework related to solving the water problem in the region. In the second partof the study, water problem among Turkey, Iraq and Syria will be evaluated ingeneral through historical analysis of the water negotiations and positions of theriparians. In the third part, basic approach in studying this subject is to drawlessons from cooperative cases such as the Nile Basin Initiative and the SouthAfrican Development Community. The last chapter will be the analyses ofTurkish-Syrian and Turkish-Iraqi relations focusing on the water relateddevelopment sectors such as energy, agriculture, industry, trade, transportation,health, and environment. Accordingly, this thesis has reached to the followingconclusions: First, Water is a vital resourses for Turkey, Syria and Iraq. It is notonly important for the agricultural production but for hydroelectric powergeneration, as well. Second, from the point of view of Syria and Iraq, the mainreason for this negative atmosphere among the riparians of the Euphrates andTigris river system is indicated to be the GAP (Southeastern Anatolia Project)which was started by Turkey as a major development project and Syria and Iraq,as downstream countries, accused Turkey to hamper the future agriculturalprojects of both Syria and Iraq. Third, the 1998 Adana Protocol and BasharAssad?s becoming president in the year 2000 can be regarded as the turning pointsof the beginning of the development in the relations between Turkey and Syria inthe positive direction. The relations between Turkey and Iraq, which were nearlystopped in the Gulf War in 1991, have started to warm up after the secondoperation in 2003. Fourth, the developing relations carry great importance for thesolution of the ongoing water problem among Turkey, Syria and Iraq.