Role of locus of control and critical thinking in handling dissatisfactions in romantic relationships of university students
Kontrol odağının ve eleştirel düşünmenin üniversite öğrencilerinin romantik ilişkilerindeki doyumsuzlukları ele alış biçimleri üzerindeki rolü
- Tez No: 205037
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN TEZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kontrol odağı, eleştirel düşünme, romantik ilişkiler, yakın duygusalilişkilerde doyumsuzluk, terk etme, dile getirme, sadakat, ihmal, ergenlik, Locus of Control, Critical Thinking, Romantic Relationships, Dissatisfactionin Romantic Relationships, Exit, Voice, Loyalty, Neglect, Adolescence
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı kontrol odağı ve eleştirel düşünmenin üniversite öğrencilerininduygusal ilişkilerindeki doyumsuzlukları ele alış biçimleri üzerindeki rolünüaraştırmaktır. Bu çalışmaya Ankara'da bulunan beş üniversitenin farklı fakültelerinden580 (373 kız ve 207 erkek) üniversite öğrencisi katılmıştır. Araştırmada kullanılan İlişkiProblemlerine Tepkilerim Ölçeğinin (MRRPS) Türkçe'ye uyarlanması için bir pilotçalışma yapılmıştır. MRRPS bireylerin yakın duygusal ilişkilerinde yaşadıklarıdoyumsuzluklara yönelik verdikleri tepkileri ölçmek için geliştirilmiştir. Uyarlamaçalışmasında İlişki Problemlerine Tepkilerim Ölçeği'nin faktör ve boyut yapısınıdeğerlendirmek için Doğrulayıcı Faktör Analizi (CFA) ve Çokboyutlu Ölçeklendirme(MDS) kullanılmıştır. Ana çalışmada, kontrol odağı ve eleştirel düşünmenindoyumsuzluk tepkileri üzerindeki etkilerini test edebilmek için Karıştırıcılı Regresyonanalizleri kullanılmıştır. Sonuçlar kontrol odağının terk etme, dile getirme ve ihmalpuanlarını anlamlı biçimde yordadığını göstermiştir. Kontrol odağı dışsal olankatılımcıların terk etme ve ihmal puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu, içselkontrol odağı olan katılımcıların ise anlamlı biçimde yüksek dile getirme ortalamasınasahip oldukları görülmüştür. Son olarak, terk etme ve dile getirme puanlarının eleştireldüşünme tarafından anlamlı olarak yordandığı belirlenmiştir. Eleştirel düşünmeyatkınlığı yüksek olan katılımcıların, dile getirme puanlarının düşük olanlardan, eleştireldüşünme yatkınlığı düşük olan katılımcıların ise terk etme puanlarının yüksekolanlardan daha yüksek ortalamalara sahip olduğu bulunmuştur. Araştırmanın bulgularıyakın ilişkiler, kontrol odağı ve eleştirel düşünme literatürü ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present study, the role of locus of control and critical thinking in handlingdissatisfactions in the romantic relationships of university students was examined. Fivehundred and eighty university students (373 females, 207 males) from different facultiesof five universities located in Ankara voluntarily participated in the study. Convenientsampling procedure was used in all phases of the study. A pilot study was conducted toadapt My Responses to Relationship Problems Scale (MRRPS) into Turkish.Confirmatory Factor Analysis (CFA) and Multidimensional Scaling (MDS) wereutilized to assess factorial and dimensional structure of MRRPS. Results revealedMRRPS to be psychometrically satisfactory. In the main study, four separate,moderated regression analyses were conducted to assess the predictive role of locus ofcontrol, critical thinking, and their interaction on exit, voice, loyalty and neglectresponses. Results revealed that locus of control significantly predicted exit, voice andneglect responses. Participants with external locus of control had significantly higherexit and neglect scores whereas participants with internal locus of control hadsignificantly higher voice scores. In addition, critical thinking significantly predictedexit and voice scores. Participants with lower levels of critical thinking disposition hadhigher exit scores whereas participants with higher levels of critical thinking hadsignificantly higher voice scores. Findings of the present study were discussed in theframework of locus of control, critical thinking and close relationships.