The Republican People's Party (CHP) and Turkish foreign policy 2003-2005
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türk dış politikası 2003-2005
- Tez No: 205043
- Danışmanlar: PROF.DR. NECATİ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: CHP, Cumhuriyet Halk Partisi, Türk Dış Politikası, DenizBaykal, Onur Öymen, CHP, Republican People?s Party, Turkish Foreign Policy, Deniz Baykal, Onur Öymen
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 2003 ve 2005 yıllarıarasındaki dış politika yönelimini incelemeyi amaçlamaktadır. Dolayısıyla, bu süreçiçerisindeki dört önemli dış politika konusu incelenecektir. Bu konular, Türkiye'ninAB üyelik süreci, Kıbrıs sorunu, ABD-Türkiye ilişkileri ve Ermeni meselesidir.Çalışmada, bu konularla ilgili güncel gelişmeler göz önünde bulundurularak,CHP'nin görüş ve tepkileri değerlendirilecektir. Bu bakımdan, partinin dışpolitikadaki duruşunun arkasındaki belirleyici nedenler tartışılacaktır. Son olarakçalışmada, CHP'nin bugünkü ve geçmişteki dış politika anlayışı karşılaştırılacak vebu açıdan bugünkü CHP'nin geçmiş CHP yönetimlerinin görüşlerini devam mıettirdiği ya da onlardan ayrıldığı mı sorusu üzerine yoğunlaşılacaktır. Çalışmanınsonunda, dış politika yönelimlerini değerlendirmek amacıyla şuanki CHPmilletvekillerine uygulanmış bir araştırmanın sonuçları yayınlanacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the foreign policy orientation of the RepublicanPeople?s Party (CHP) during 2003 and 2005. Thus, four major foreign policy issuesduring this period will be scrutinized. These issues are namely, Turkey?s EUmembership process, the Cyprus problem, the US-Turkey relations and the Armenianquestion. Taking into consideration the current development concerning these issues,this study will focus on the views and reactions of the CHP. In this respect, the maindeterminant factors behind the foreign policy stance of the party will be discussed.Finally, comparing the foreign policy understanding of the CHP in the past, the studywill focus on the question whether the CHP of today constitutes continuation or ashift from the past CHP administrations. At the end of the study, the results of aresearch issued at the current CHP deputies so as to evaluate their foreign policyorientations will be revealed.