Tracing the evolution of un peacekeeping: Peacebuilding, internal conflicts and liberal restructuring
BM barışı koruma operasyonlarının evrimini izlemek: Barışı tesis etme, iç savaşlar ve liberal yapılandırma
- Tez No: 205042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL KİBAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Barışı Koruma, Barışı Tesis Etme, ç Savaşlar, LiberalYapılandırma, Pozitif/Negatif Barış, Peacekeeping, Peacebuilding, Internal Conflicts, Liberal Restructuring, Positive/Negative Peace
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Birleşmiş Milletler sisteminin bir yeniliği olarak Soğuk Savaş döneminde ortayaçıkmış olan Barışı Koruma Operasyonları, Soğuk Savaş sonrası dönemde değişimeuğramıştır. Soğuk Savaş sonrası dönemde söz konusu operasyonların sayısı artmış,yeni görevler belirlenmiş ve operasyonların arzu edilen hedefi değişmiştir. Bununyanı sıra, Birleşmiş Milletler Barışı Koruma Operasyonları'na hâkim olan anlayış dadeğişmiş ve Barışı Kurma ve Barış Operasyonları kavramlarını da kullanmazorunluluğu doğmuştur. Soğuk Savaş döneminde barışı koruma operasyonlarınınfonksiyonu devletlerarası savaşlardan sonra ateşkesi denetlemek iken, Soğuk Savaşsonrası dönemde barış operasyonları iç savaş yaşanan ülkelerde kalıcı barış teminetmek amacıyla çoğunlukla iç savaşlara yönelik olarak kullanılmıştır. Ayrıca, SoğukSavaş döneminde barışı koruma operasyonları, çatışmalara barış/güvenlik ileegemenlik kavramları çerçevesinde yaklaşırken, Soğuk Savaş sonrası dönemde insangüvenliği ve sosyo-ekonomik kalkınma barış operasyonlarının gündemine girmiştir.Söz konusu değişimi açıklamak için, tez normatif bir değişikliğe bağlı olarak ikidinamiği sebep olarak önermektedir. Soğuk Savaş sonrası dönemde uluslararasınormlar değişmiş ve iç savaşlar ile ilgilenilmesi gerektiğine dair yeni bir parametredoğurmuştur. Bu normatif değişikliğe bağlı olarak; iç savaşların barış operasyonlarıiçin yarattığı güçlükler ilk dinamik; devletlerin iç yapılarını organize etmeye eğilimliolan liberal uluslararacılığın yükselmesi de ikinci dinamik olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Peacekeeping, which was born as an innovation of the United Nations system in anad hoc way, has transformed in the post-Cold War. In the post-Cold War era, thenumber of peacekeeping operations increased, new tasks were introduced and theend goal of the operations has changed. Besides, the prevailing understanding of UNpeacekeeping has transformed thereby leading us to use the terms peacebuilding andpeace operations rather than mere peacekeeping. While during the Cold War era,peacekeeping meant to supervise the ceasefire after interstate conflicts, in the post-Cold War era, peace operations have been mostly utilised in internal conflicts with aview to bring sustainable peace in the lands of internal conflicts. Furthermore, whileduring the Cold War era, peacekeeping mainly concerned peace/security andsovereignty upon the conflicts; human security and socio-economic developmenthave been embedded into the agenda of peace operations in the post-Cold War era.This thesis offers two dynamics based on a normative change as the underlying causebehind this transformation. In the post-Cold War era, international norms havechanged and brought a new parameter: internal conflicts are to be responded. Basedon this normative change, the first dynamic is related with the challenge, whichinternal conflicts pose for peace operations, and the second dynamic is the rise ofliberal internationalism, which tends to organise domestic realms of the states.