Marital satisfaction in Turkish remarried families: Comparison among marital status, effect of stepchildren, and contributing factors
Yeniden evlenen Türk ailelerde evlilik doyumu: Medeni duruma göre karşılaştırma, üvey çocukların etkisi ve yordayan faktörler
- Tez No: 205044
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, İlk Evli Aileler, Boşandıktan SonraYeniden Evlenmiş Aileler, Eşi Vefat Ettikten Sonra Yeniden Evlenmiş Aileler, Üvey Çocuklar, Marital Satisfaction, First Married Families, Post-divorceRemarried Families, Post-bereavement Remarried Families, Stepchildren
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Araştırmanın temel amacı medeni durum (ilk evli, boşandıktan sonrayeniden evlenmiş, eşi vefat ettikten sonra yeniden evlenmiş) ve cinsiyetegöre evlilik doyumunun karşılaştırılmasıdır. Ayrıca çalışma üvey çocukların,yeniden evlenenlerin evlilik doyumu üzerindeki etkisini araştırmayıamaçlamaktadır. Bunlara ek olarak, cinsiyet, yaş, eşin yaşı, gelir düzeyi, yenievliliğin süresi, önceki evliliğin süresi, ilk evliliğin bitimiyle ikinci evliliğinbaşlangıcı arasındaki süre, üvey çocukların varlığı, sayısı, yaşı, cinsiyeti vebirlikte ikamet etmeleri ve ortak çocuğun varlığının ilk evlilerde, boşandıktansonra yeniden evlenenlerde, eşi vefat ettikten sonra yeniden evlenenlerde veüvey çocuğu olan yeniden evlenen ailelerde evlilik doyumunu yordamadakigücünü araştırmak amaçlanmıştır. 116 ilk evli ve 223 yeniden evlenmiş kişiyeÇiftler Uyum Ölçeği (ÇUÖ) ve Bilgi Formu uygulanmıştır. Hipotezleri testetmek için ANOVA, ANCOVA ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Sonuçlar,erkeklerin kadınlardan daha yüksek evlilik doyumuna sahip olduğunugöstermiştir. Ancak, ilk evlilerin, boşandıktan sonra yeniden evlenenlerin veeşi vefat ettikten sonra yeniden evlenenlerin evlilik doyumu arasında anlamlıfark bulunmamıştır. Ayrıca, üvey çocukla birlikte ikamet eden yenidenevlenmiş kişilerin, üvey çocuğu olmayanlardan ve üvey çocukla birlikteikamet etmeyenlerden daha düşük evlilik doyumuna sahip olduklarıbulunmuştur. Bunlara ek olarak, bulgular, ilk evlilerde evliliğin süresi ve gelirdüzeyinin; boşandıktan sonra yeniden evlenenlerde cinsiyet ve ortakçocuğun varlığının; eşi vefat ettikten sonra yeniden evlenenlerde yeni evliliğinsüresi ve gelir düzeyinin; ve üvey çocuğu olan yeniden evlenmişlerdeyalnızca üvey çocuğun birlikte ikamet etmesinin evlilik doyumunu anlamlıolarak yordadığını göstermiştir. Araştırmadan elde edinilen sonuçlar ilgililiteratür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to compare maritalsatisfaction among marital status (first married, post-divorce remarried andpost-bereavement remarried) and gender. In addition, the current studyaimed to investigate the effect of stepchildren on marital satisfaction ofremarried individuals. Besides, it was also aimed to investigate the predictivepower of demographic and contextual variables on marital satisfaction of firstmarried families, of post-divorce remarried families, of post bereavementremarried families, and of those who had stepchildren. Dyadic AdjustmentScale (DAS) and Demographic Information Form were administered 116 firstmarried and 223 remarried individuals. To test the hypotheses of the studyANOVA, ANCOVA, and Stepwise Multiple Regression Analyses wereperformed. Results revealed that men had higher level of marital satisfactionthan women. However, there was no significant difference between themarital satisfaction of first married individuals, post-divorce remarriedindividuals, and post-bereavement remarried individuals. It was also foundthat remarried individuals with residential stepchildren had lower maritalsatisfaction than remarried individuals with non-residential stepchildren andthose without stepchildren. In addition, results yielded that for first marriedindividuals length of marriage and income; for post-divorce remarriedindividuals gender and presence of mutual children; for post-bereavementremarried individuals length of current marriage and income; and for thosewith stepchildren only residence of stepchildren significantly predicted maritalsatisfaction. The findings of the study were discussed in the light of relevantliterature