The effects of video-case based instruction on preservice teachers' achievement of course content
Video temeli öğretimin öğretmen adaylarının ders konusunu kavramalarına etkisi
  1. Tez No: 205045
  2. Yazar: EVRİM BARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN KİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi, Video-durum Temelli Öğretim, DüzAnlatım Öğretim Yöntemi, Preservice Teacher Education, Video-case Based Instruction, Lecture BasedInstruction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Türkiye'de hizmet-öncesi öğretmen eğitiminde kullanılan öğretim pratiklerinde,çağdaş yöntem ve stratejilerin yeterince kullanılamaması günümüz eğitim bilimleriliteratüründe bir tartışma konusudur. Hizmet öncesi öğretmen eğitiminde uygulanan pek çokyöntem ve teknik geleneksel uygulamalara dayanmaktadır. Öğretmen adaylarına, derslerdeöğrendikleri çeşitli teori ve yaklaşımları, öğretme uygulamalarıyla ilişkilendirmeleri içinyeterli sınıf deneyimleri sunulmamaktadır. Bunun bir sonucu olarak, öğretmenliğe adım atanpek çok öğretmen adayı okulda öğrendikleri bilgileri gerçek yaşama aktarabilmek içindanışmanlığa ve yönlendirmeye ihtiyaç duymaktadır. Öğretmen adaylarının, hizmet öncesiöğretmen eğitimi sürecinde öğrendikleri bilgilerle, gerçek öğretim uygulamalarınıilişkilendirmede yaşadıkları sıkıntılar bu çalışmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Yapılanbu deney çalışmasında, alternatif bir yaklaşım olan, ?video-durum temelli öğretim tekniği?denenmiştir.Bu çalışma, EDS 119 (Öğretmenlik Mesleğine Giriş) dersinde uygulanan ve öğretmenadaylarına sunulan video-durum temelli öğretim yöntemi ve geleneksel düz anlatım öğretimyönteminin, ders içeriği sunumundaki etkililik farklarını incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmanınbir diğer amacı da öğrencilerin video-durum temelli öğretim yöntemine karşı tutumlarınıdeğerlendirmektir.Çalışmada video-durum temelli öğretim yöntemi ve düz anlatım öğretim yöntemi 3ayrı oturumda uygulanmış ve daha sonra ders içeriğini sunum etkililikleri karşılaştırılmıştır.Çalışma verileri, 2005-2006 güz döneminde, EDS 119 dersini alan, deney ve kontrol grubuolarak ayrılan 2 şubeden, öntestler, sontestler, anket ve görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Verianalizi, hem nitel ve hem de nicel veri analizi yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Çalışma sonuçları, video-durum temelli öğretim yönteminin düz anlatım öğretim yönteminegöre, ders içeriğini kavrama sürecinde daha etkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, katılımcılarvideo-durum temelli öğretim tekniğine karşı tutumlarının olumlu olduğunu belirtmişlerdir.Çalışma sonuçları, hizmet öncesi öğretmen eğitiminde, öğrencilerin, sınıf içi eğitimleriylegerçek öğretim ortamlarının ilişkilendirme sürecinde, video-durum temelli öğretimyönteminin etkin ve alternatif bir yöntem olarak kullanılanileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
It has been widely discussed that current practices of preservice teacher education arestill far away from utilizing contemporary methods and strategies in its curriculum practicesin Turkey. Preservice teachers are not provided enough classroom experiences connectingtheory to teaching practice. As a result of this, many senior teachers need further guidance andsupervision to transfer their knowledge into school environments. In order to address thisfailure in bridging what is learned and practiced in preservice teacher education to that of realclass happenings, an experimental study was conducted with the application of an alternativemethod namely video-case based instruction.This research study aimed to examine the differences between traditional lecture basedinstruction and video-case based instruction in terms of their effectiveness of presenting thecontent at ?Introduction to Teaching Profession Course? delivered to the preservice teachers.Additionally, the study also aimed to evaluate the attitudes of students toward video-casebased instruction to which they were exposed.In this study, video-case based instruction and lecture based instruction were appliedin three sessions of application and they were compared in terms of delivering the coursecontent. Data were collected from two sections of EDS 119 Course during 2005-2006 fallsemester by administrating pretests, posttests, questionnaires and interviews. Data analysiswas carried out through both quantitative and qualitative analysis techniques. Resultsdemonstrated that video-case based instruction demonstrated achievement of course contentand support significant difference overall between video-case based instruction and lecturebased instruction in content achievement. The participants of the study reported positiveattitudes towards video-case based instruction both for its current application and future uses.The results revealed that using video-case based methods in preservice teacher educationprograms may be a viable alternative for allowing students connect real teaching practiceswith what they learn in their pedagogy courses.