Manipulation of history and language in three dystopias
Tarihin ve dilin üç karşı ütopyadaki kullanımı
- Tez No: 205050
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyaset Teorisi, Karşıt Ütopyalar, Tarihin Manipülasyonu, DilinManipülasyonu, Mutlak stikrarın Aranması, Toplumsal Gerçekliğin nşası, deoloji, Karşılaştırma Ölçütleri, Siyasi taat, Orwell, Huxley, Zamyatin, Political Theory, Dystopias, Manipulation of History, Manipulation ofLanguage, Search for Absolute Stability, Construction of Social Reality, Ideology, Standards of Comparison, Political Obedience, Orwell, Zamyatin, Huxley
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, tarihin ve dilin George Orwell'in ?Bin dokuz yüz seksen dört?,Aldous Huxley'in ?Cesur Yeni Dünya? ve Yevgeni Zamyatin'in ?Biz? adlı karşı-ütopyalarındaki manipülasyonları incelenmiştir. Araştırmanın asıl amacı bu hayalitoplumlarda mutlak istikrarın bu iki alanın kullanımı yoluyla gerçekleştirildiğinigöstermektir. Tez, tarihin ve dilin kontrol altına alınmadıkları takdirde öznelere,tahakküm altında olduklarını fark etmelerini sağlayacak karşılaştırma ölçütlerisunacaklarını savunmaktadır. Fakat aynı alanlar manipüle edildiklerinde,yöneticilerin insanları sistemdeki aksaklıkları algılayamayacak ve böylece düzenekarşı gelmeye ya da değişim talep etmeye yeltenemeyecek ölçüde zihinsel olarakfakirleştirmesine yarayan araçlarına dönüşür. Bu bağlamda, incelenen üç kapalıtoplumda tarih ve dilin yeniden şekillendirilmesiyle kendiliğinden siyasal düzentarafından dayatılan şekilde davranan ve bu dayatmayı teşhis edebilecek zihinselyeterlikten yoksun olan özneler inşa edilir.Bu tezde, ayrıca, karşı-ütopyaların siyaset teorisi ile ilişkisi ortayakonmaktadır; karşı-ütopyaların yalnızca edebi ürünler olmadıkları, gelecekteolayların alabileceği hallere karşı uyarı niteliğindeki toplumsal eleştiri metinlerioldukları belirtilmiştir. Bu görüşe dayanarak incelediğimiz üç hayali toplumdazihinlerin tarih ve dil üzerindeki kontrol yoluyla istila edilmesi günümüztoplumlarında bireylerin bu iki alanla olan ideolojik ilişkilerinin abartılı bir tasviriolarak değerlendirilmiştir. Böylece, tezde incelediğimiz karşıt ütopyalarda tarih vedilin manipülasyonlarının diğer alanların (dil, cinsellik, bilim gibi) kullanımının daön koşulu olduğu düşünülerek, bu metinlerin modern bireylere siyasal ve toplumsaldüzenle eleştirel bir mesafe sürdürebilmek için dilsel kaynakların çeşitliliğinin vetarih bilgisinin hayati önemde olduğunu gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the manipulations of history and language in the dystopias of?Nineteen Eighty-Four? by George Orwell, ?We? by Yevgeni Zamyatin and ?BraveNew World? by Aldous Huxley are examined. The principal aim of this investigationis to demonstrate that in these imaginary societies absolute stability is achievedthrough the manipulations of these two domains. The thesis argues that if thedomains of history and language are not taken under control, they are to provide thesubjects with the standard of comparisons which would enable them to realize thatthey are in fact dominated. However, once these domains are manipulated, they aretransformed into the means of the dystopian rulers for mentally impoverishing peoplein a way that they would not be capable of conceiving the flaws within the systemand therefore, would not attempt to challenge the order or require a change. In thissense, it is proposed that the subjects of these closed societies, who are formed as aresult of the reshaping of history and language, would lack the mental capabilities toidentify their subjection and behave automatically in the manner that is imposed onthem by the political order.Moreover, in this study, the relationship of the genre dystopia with politicaltheory is explored; it is indicated that dystopias are not only literary works, but ratherthey are also texts of social criticism containing certain warnings about the futurecourse of events. Relying on this argument, it is claimed that such an invasion of theminds by the control over history and language in our three dystopias is theexaggerated version of the ideological relationships of the individuals to these tworealms in the contemporary societies. Thus, having in mind that in the dystopiasexamined here the manipulations of history and language are the preconditions of theuse of other realms (such as religion, sexuality and science), it is concluded that thesetexts enable modern individuals to see that in order to maintain a critical distancewith the established political and social order, the multiplicity of linguistic resourcesand knowledge of history are very crucial.