Nietzsche and the human rights
Nietzsche ve insan hakları
  1. Tez No: 205049
  2. Yazar: DAMLA ALTUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEM DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kant, Nietzsche, Hak(lar), Sorumluluk(lar), (Gündelik) Ahlak, Eleştirel Teori, nsan Hakları, Evrensellik, Otonomi, Eşitlik, Olan ve Olması gereken, Akıl, rade, Ahlaki yargı(lar), llüzyon(lar), (Kategorik) mperatif, Diskursivite, Karşılıklılık, Perspektivizm, Relativizm, Right(s), Responsibilities, (Conventional) Morality, Critical Theory, Human Rights, Universality, Autonomy, Equality, Is-Ought Distinction, Reason, Will, Moral Judgement(s), Illusion(s), (Categorical) Imperative, Kingdom of Ends, Ascetic Ideal, Will to Power, Ressentiment, Discursivity, Reciprocity, Perspectivism, Relativism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Günümüzde insan hakları kavramı devredilemez, vazgeçilemez ve dokunulamazniteliğini koruyan kültürler arası referansa sahip bir düşüncedir. 18.yy'dan itibarenhayatımıza girmiş olan insan hakları düşüncesinin nsan Hakları Evrensel Beyannamesiile uluslar arası düzeyde geçerliliği tanınmıştır. nsan hakları düşüncesi hem kural veprensipler düzeyinde bir proje olarak hem de gündelik sorun çözümleri, değişiklikler vehayatımızın günlük akısı düzeyinde pragmatik olarak yer almaktadır. nsan haklarınasiyasi bir çerçeveden bakısın düşünceye getirdiği temellendirme, insan haklarını karar,düşünce ve eylemlerimizin önemli bir parçası haline getirmiştir. Öte yandan insanhakları düşüncesinin temelleri, tarih sahnesine ilk çıktığından beri AydınlanmaProjesi'nin bir parçası olarak sorgulanmaktadır. Son dönemde ise, insan hakları fikrinegetirilen eleştirilerin büyük bir çoğunluğu Nietzsche kaynaklıdır. Bu tez insan haklarıdüşüncesine getirilen eleştiriler ile Nietzsche'nin düşüncesi arasındaki birlikteliğisorgulamaktadır. Başka bir deyişle bu çalışma, insan hakları düşüncesini temelini,anlamını ve düşünce leyhine ya da aleyhine gerekçelendiren argümanları siyasetfelsefesi açısından gözden geçirmektedir. lk bölümde öncelikle insan haklarıdüşüncesinin tarihi gözden geçirilmiştir. Daha sonra bu düşüncenin temelini oluşturanevrensellik, otonomi, eşitlik ve olan ve olması gereken ayrımı açıklanmakta, Kant'ın bukavramlara dair formulasyonları incelenmektedir. kinci bölümde ise, Nietzsche'ningenelde gündelik ahlak anlayışımıza bakısı, insan haklarına karsı mıdır sorusuyla elealınmıştır. Bu nedenle, evrensellik, otonomi, eşitlik ve olan ve olması gerekenprensiplerine bakılmış ve Nietzsche'nin bu dört prensibe yaklaşımının birbirinden farklıolduğu görülmüştür. Bu iddiadan hareketle tez, Nietzsche'nin insan hakları düşüncesineolumsuz bir duruş sergilememediğine, Kant ve Nietzsche arasında bir bağlantınınkurulabileceğine işaret etmektedir. Bu bağlamda, insan hakları düşüncesi üzerindenNietzsche'nin informal strüktürlerini Kant'ın formel ahlak anlayışına tamamlayıcıgörmekte, Kant ve Nietzsche arasında geçişlilik sağlamakta bir anlam bağıkurmaktadır.
Özet (Çeviri)
Today the conception of human rights is an idea that preserves its intransitive,inalienable and indivisible quality with a cross-cultural reference. The idea of humanrights, entering our lives from the 18th century onwards, has gained a worldwiderecognition through the Universal Declaration of Human Rights. The idea occupiesplace both at the level of rules and principles as a project and at the level of our dailyproblem solutions, modifications and the daily course of our lives as a pragmatics.The political framework provides the idea of human rights such a justification that itconstitutes a significant part of our decisions, thoughts and actions. On the otherhand, the grounds of the idea has been questioned as a part of the Enlightenmentproject since it was first articulated and especially in recent decades certain radicalcriticisms originating from Nietzche?s thought became prevalent. The thesisquestions this easy alliance between Nietzsche and radical attacks to human rightsthought. In the first chapter, I first provided a brief historical overview of the idea ofhuman rights. Then, I had a closer look towards the principles of universality,equality, autonomy and is-ought distinction with special reference to Kantianformulations of these concepts and in the second chapter, I elaborate Nietzsche?sperception of these same principles and our understanding of conventional moralityin general, to reach an articulated answer to the question: Would Nietzsche becategorically against human rights? I conclude that his philosophical attitude to thesefour principles differ from each other. In this context the thesis regards Nietzscheaninformal structures over the Kantian formal ones as complementary for a full graspof the idea of human rights by offering a connection of the transitionality betweenKant and Nietzsche.