Turkish humanism project in the early republican period
Erken cumhuriyet döneminde Türk hümanizmi projesi
  1. Tez No: 205064
  2. Yazar: GÜNEŞ ALTINBAŞ SEREZLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÜNAL NALBANTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Hümanizmi, Hümanizm Tartışmaları, Tercüme Bürosu, Köy Enstitüleri, Mavi Anadolu Hümanizmi, Turkish Humanism, Humanism Debates, Translation Office, VillageInstitutes, Blue Anatolia Humanism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu tez, erken Cumhuriyet Döneminde Türk ulusal/kültürel kimliğinin inşasısürecinde, aydınlar arasında ortaya çıkan hümanizm tartışmalarını ve beraberindetasarlanan ?Türk Hümanizmi Projesi?ni incelemeyi hedeflemiştir.1938-1950 yılları arasında İnönü Döneminde, Atatürk Devrimlerininmilliyetçilik ve Batıcılık karakteri, tavizsiz bir laikliğe ve hümanist kültüredönüşmüş, ?hümanizm? devletin yarı-resmû ideolojisi olmuştur. Yeni belirlenenkültür politikasının yayılması için adı konmamış bir ?Türk Hümanizmi Projesi?geliştirilmiştir. Tezde, hümanist kültürün devlet eliyle desteklenmesini başlatanaydınların hümanizm tartışmalarından yola çıkılmış ve daha sonra Proje'nin üç ayağıolan liselere Yunanca ve Latince dil derslerinin koyulması, Tercüme Bürosu'nunkurulması ve Köy Enstitülerinin açılması çabaları incelenmiştir.Hümanizmin ülkede ilk benimsenmeye başlanması, aydınların ve devletinhümanizmi ülkenin kültürel/ulusal/Batılılaşma kimliğine bir çare olarak görmesi, hertürlü sorunun ilacı olarak algılaması ve ona kaldıramayacağı görevler yüklemesiüzerinde durulmuştur.Türk Hümanizmi Projesi'nin üç ayağının da hayal kırıklığı ile sonlanması ise,dönemin siyasi çalkantılarının yanı sıra, ülke aydınlarının kavramsallaştıramamasorununa ve zamanla Proje'nin ?ütopik bir romantizm?e dönüştürülmesine ama enönemlisi de Türk milletinin bünyesinde var olmayan bir kavramın, benimsetilmekistendiğinde sosyal yapının bunu reddetmesine bağlanmıştır.Tez, erken Cumhuriyet döneminin aydınlarının düşünce haritasını çıkarmayıamaçlarken, ülkede ?hümanizm? kavramı tartışmalarının da bir dökümünüyapmayı, bu sayede bu konuda eksik ve yanlış olan literatürün düzeltilmesine ufak daolsa bir katkıda bulunmayı hedeflemiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims at analyzing the debates among intellectualsconcerning humanism, and concurrently designed ?Turkish Humanism Project?during the nation/identity-building process in the early decades of Turkey?sRepublican Era.During İnönü Era (1938-1950), the nationalism and westernization ofAtatürk?s reforms turned into an uncompromising secularism, and consequentlyhumanist culture and ?humanism? became the quasi-formal ideology of the state. Inorder to spread the newly designed cultural policy, then unnamed ?TurkishHumanism Project? was developed. The present dissertation starts with debates onhumanism among those intellectuals who were influential over the decision of thestate to support humanist culture. Following that, it analyzes the three pillars of theproject, namely, Greek and Latin lessons in high school curriculum, establishment ofthe Translation Office, and opening of the Village Institutes, respectively.In the dissertation, the emergence of humanism in the country is discussed inan historical perspective. Moreover, the general understanding of both theintellectuals and the state of humanism as a solution to the problems faced in culturaland national identity-building process and in westernization movement isdemonstrated. As that perception evolved into another perception that humanism wasnow the cure to all kinds of problems in the society, humanism was charged withtasks too burdensome for such a project to accomplish. This evolution is alsodemonstrated in the dissertation.The failure of all three pillars of Turkish Humanism Project is attributed notonly to the political turmoil during the period but also to the inability of country?sintellectuals to conceptualize any phenomena in question as well as their turning theproject into a ?utopian romanticism? in the course of time. Nevertheless, the mostimportant factor behind the failure is defined as the rejection by then existing socialstructure of a concept to alien Turkish national-being, imposed on the society.While the dissertation aims at revealing the intellectual map of the earlyRepublican intellectuals, it also attempts at making an inventory of the debates about?humanism?, and hence modestly contributes to the existing relevant literature whichis insufficient and at times inaccurate.