Working street children in Turkey and Romania: A comparative historical analysis in the context of new poverty
Türkiye ve Romanya'da sokakta çalışan çocuklar: Yeni yoksulluk bağlamında karşılaştırmalı tarihsel bir inceleme
- Tez No: 205065
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sokakta Çalışan Çocuklar, Yeni Yoksulluk, Çocuk Yoksulluğu, Türkiye, Romanya, Working Street Children, New Poverty, Child Poverty, Turkey, Romania
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma, 1990'lı yıllardan bu yana, Türkiye ve Romanya'da sokakta çalışançocukların ortaya çıkışının ve sayılarındaki artışın arkasındaki dinamiklerini, YeniYoksulluk bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Yoksulluk yeni bir kavramdeğildir; zaman zaman kapsamı daralsa da, çağlar boyunca varlığını sürdüren, yenikoşullara uyum sağlayan dinamik bir süreçtir. Öte yandan, çocuklar yoksulluğunseyrinden en çok etkilenen gruplar arasında yer almaktadır. Ancak sokakta çalışançocuklar, çocuk işçiliğinin geleneksel türlerinden farklı dinamiklere dayalı olarakortaya çıkan yeni bir kavramdır. Bu çalışmada, küreselleşme süreci ve neo-liberalparadigmanın seyri içinde yoksulluğun dönüşüm geçirdiği öne sürülmektedir.Ayrıca, bu süreçte çocukların yoksulluktan etkilenme şeklinin de değişerek sokaktaçalışan çocukların ortaya çıkmasına yol açtığı savunulmaktadır. Çalışmanın anatartışma konusu sokakta çalışan çocuklarla Yeni Yoksulluk kavramı arasındaki ilişkiile ilgilidir. Türkiye ve Romanya, politik, ekonomik, toplumsal ve kültürelözellikleri bakımından benzerliklerinden ziyade farklılıklar taşıyan ülkelerdir;bununla birlikte, sokakta çalışan çocuklar, her iki ülkenin de aynı dönemdekarşılaştığı ortak bir sorun olmuştur. Karşılaştırmalı tarihsel yöntem kullanılarak,ana araştırma sorusu oldukça farklı iki ülke olmalarına karşın neden sokakta çalışançocukların Türkiye ve Romanya'da benzer dönemlerde ortaya çıktığı şeklindegeliştirilmiştir. Giriş bölümünden sonra, İkinci Bölüm, genel anlamda yoksulluğungeçirdiği dönüşümün ve buna bağlı olarak çocuk yoksulluğunun dönüşmesininsokakta çalışan çocukların ortaya çıkmasına yol açmasının tartışılacağı kuramsal birçerçeve sağlamayı amaçlamaktadır. Üçüncü Bölüm Türkiye'ye odaklanırken,Dördüncü Bölüm Romanya'yı ele almaktadır; her iki bölümde de sokakta çalışançocukların ortaya çıkışının arkasındaki dinamikler ile kavramın kapsamı veboyutları araştırılmaktadır. Beşinci bölüm, Yeni Yoksulluk bağlamında sokaktaçalışan çocuklar bakımından Türkiye ile Romanya'nın karşılaştırılmasınaayrılmıştır. Sonuç Bölümü her iki ülkeyle ilgili yapılan çalışmanın bulgularınıtartışarak bulguları teorik çerçevenin içine yerleştirmeye çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the dynamics behind the emergence and expansion ofworking street children since 1990s in Turkey and Romania, in the context of NewPoverty. Poverty is not a new concept, it is a dynamic process, accommodating tonew circumstances, its scope shrinking from time to time, but surviving ages.Children, on the other hand, are among the groups that are first and foremostaffected from the course of poverty. Nevertheless, working street children is a newnotion different from traditional forms of child labour driven with distinct dynamics.In this study, it is claimed that poverty is transformed in the course of globalizationprocess and neo-liberal paradigm. It is also argued that the way children are affectedfrom poverty changed in this process, leading to emergence of working streetchildren. The main discussion of the study is about the connection between workingstreet children and the concept of New Poverty. Turkey and Romania are countrieswhose political, economic, social and cultural characteristics involve differences atthe expense of similarities; however, working street children have been a commonproblem that both countries have faced at the same period. Employing comparativehistorical methodology, the main research question is developed as why workingstreet children emerged in similar time periods in Turkey and Romania, which aretwo quite different countries. After an introductory chapter, Chapter II aims toprovide a theoretical framework in which transformation of poverty in general andtransformation of child poverty in relation to this process leading to emergence ofworking street children will be discussed. The third chapter focuses on Turkey andthe fourth chapter is on Romania; in both chapters the dynamics leading toemergence of working street children, the scope and dimension of the issue isexplored. The fifth chapter is devoted to the comparison of Turkey and Romania interms of working street children in the context of New Poverty. The conclusionchapter discusses the findings of the study in both countries and tries to locate theminto the theoretical framework.